Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Naar een algemene snelheidslimiet van 30 km/uur binnen de bebouwde kom?
Categories: Zonder rubriek

30 km-zone blijkt een farce

Bijna de helft van de gemeenten in Nederland wil de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom op nog meer plekken terugbrengen naar 30 kilometer per uur. Dan moet er ook veel veranderen aan de inrichting van de wegen. Anders levert een snelheidsverlaging weinig op voor de verkeersveiligheid.

Dat stelt ingenieursadviesbureau Sweco na een onderzoek in samenwerking met Binnenlands Bestuur, een vakblad voor ambtenaren en bestuurders. Wie het benodigde bedrag voor infrastructurele aanpassingen gaat ophoesten, is echter nog niet duidelijk. Gemeenten zijn dan ook huiverig voor de rekening.

Al met al blijkt de ooit met veel bombarie geïntroduceerde 30 km-zone een farce. Omdat automobilisten zich er nauwelijks aan houden en omdat de politie vrijwel nooit op snelheid controleert. Als er al een bekeuring wordt uitgeschreven, is die juridisch vaak eenvoudig aan te vechten. Borden alleen volstaan niet, deze zones dienen ‘zelfhandhavend’ te zijn. Ze moeten zo zijn ingericht dat niet harder kán worden gereden, met behulp van verkeersdrempels, versmallingen of slalompaaltjes.

Onlangs is de Nieuwstraat in Almelo een 30 km zone geworden. Maar of dat iets uithaalt? Een betere oplossing zijn wellicht van die poppen met vlaggetjes op de stoeprand, die waarschuwen voor spelende kinderen. Die blijken vaak verrassend doeltreffend. 

Verlaging snelheid naar 30 km/u pas zinvol als de weg wordt aangepast

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.