Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Plasticinzameling ging in Almelo ooit van start, maar haalt het doel niet
Categories: Zonder rubriek

In 2010 werd in Almelo een nieuw speeltje opgetuigd om haar oh zo groene imago verder uit te dragen. De inzameling van plastic werd voortvarend ter hand genomen

Steeds meer gemeenten stoppen met het apart inzamelen van plastic, blik en drankverpakkingen. Heeft afval scheiden dan geen nut? Met het beleid dat we hebben, waarbij we inzetten op het afval scheiden, helpen we niet zozeer het milieu, maar vooral de afvalindustrie.” 

De Partij Vrij Almelo pleit dan ook al jaren voor het stoppen van het apart inzamelen. Met name het recyclen van plastic is een probleem. Wij zien meer in het achteraf scheiden van het afval, de zogenoemde nascheiding. Het leek lange tijd een heel goed idee, maar de inzameling blijkt een drama te zijn. Dertig procent dat zorgvuldig ingezameld is door de inwoners van Almelo gaat de verbrandingsoven in. Een andere deel gaat rechtstreeks naar het buitenland.

De kans is intussen groot dat de oranje afvalcontainer voor plastic, blikjes en drinkkartons weer wordt afgeschaft in onze stad. Nascheiden heeft veel voordelen. Zo hoeft de vuilniswagen minder vaak door de straat te rijden om afval op te halen en dat is goedkoper en beter voor het milieu. Ook is de kwaliteit van nagescheiden afval beter. Steeds meer mensen hebben moeite met scheiden. Het is veel makkelijker om een paar machines te programmeren, dan om 17 miljoen mensen te instrueren.

Het afvalbeleid is te ingewikkeld. De gemeente Almelo zou het makkelijker moeten maken voor mensen, daar zou een complete nascheiding enorm bij helpen. Waarom zouden we afval in verschillende containers moeten gooien? Terwijl in andere steden zoals Rotterdam, alles bij het restafval kan. We zijn eigenlijk verkeerd bezig, zegt Raymond Gradus, die zich als hoogleraar Beleid en Economie aan de VU in Amsterdam heeft verdiept in nascheiding. De mens is ingehaald door de machine.

In Nederland zijn intussen vijf nascheidingsinstallaties, waar onder andere plastic met speciale lopende banden uit en scheidingsmachines uit al het restafval getrild wordt. Ruim één op de acht gemeenten heeft nascheiding. Er is een stijgende trend te zien. Goed nieuws vinden wij.

Harry de Olde

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.