Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Lage opkomst betekent minder democratie en minder betrokkenheid
Categories: Zonder rubriek

Maar iets meer van 43 procent van de kiezers kwam in Almelo opdagen bij de gemeenteraadsverkiezingen, het hoogtepunt van onze lokale democratie. De opkomst was flink lager dan vier jaar geleden. Toen kwam nog ongeveer 50 procent van de kiesgerechtigden stemmen. We kunnen een aantal redenen bedenken waarom de opkomst juist nu zo laag is.

Stemmen zonder obstakels of al te veel problemen, lijkt evident. Dat er geen barrières mogen zijn om iedereen te laten stemmen, is doodnormaal. En toch. In de praktijk botsen vooral kwetsbare kiezers op heel wat obstakels. Vaak gaan ze dan niet stemmen en dus wordt hun stem niet gehoord.

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de afstand die kiezers moeten afleggen naar een stemlokaal in vergelijking met vier jaar geleden is toegenomen. De afstand tot een stembureau is zeker wat betreft ouderen iets waar gemeenten rekening mee moeten houden. Er zijn altijd mensen voor wie de afstand een belemmering is. Je zou er als gemeente voor moeten zorgen dat je die belemmering zoveel mogelijk wegneemt.

Zo zaten er voorheen stemlokalen in verzorgingstehuizen, maar vanwege de kwetsbaarheid van ouderen werden die daar niet meer ondergebracht. Ook zijn sommige stembureaus verplaatst, waardoor ouderen opeens 1200 meter moeten afleggen in plaats van 400 meter. En dat is voor senioren te voet niet te doen.

Als alternatief had de gemeente speciaal voor ouderen mobiele stembureaus moeten inzetten, maar dat werd niet gedaan. De Partij Vrij Almelo vreest dat veel senioren hierdoor ongewild geen gebruik konden maken van hun stemrecht. 

https://www.tubantia.nl/hof-van-twente/in-hof-van-twente-stemmen-kwetsbare-ouderen-in-het-mobiele-stembureau-heel-wat-rollators-gezien~a0dcc8c2/

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.