Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Hoe ziet het energielandschap in Twente er straks uit?
Categories: Zonder rubriek

Twents Bodemcafé

Op donderdagmiddag 7 april 2022, vanaf 14:00 uur organiseerde Onder Twente opnieuw een Twents Bodemcafé, dit keer volledig in het thema van Energie. Verschillende ontwikkelingen rondom energie werden op deze middag besproken.

Nu de transitieplannen in ons land vorm krijgen dringt door wat de gevolgen zijn. Nog steeds echter overheerst , door onkunde en misleidende informatie, onterecht vertrouwen in een goede afloop.

Huizen in Nederland zouden volgens de sprekers o.a. prima kunnen worden verwarmd met aardwarmte. Gronings gas is dan niet meer nodig. Woningen en bedrijven die stoppen met aardgas hebben andere energie nodig. Dat kan groene stroom zijn, van windmolens en zonnepanelen. Een warmtenetwerk is een andere optie. Die zijn er nu al, maar ze draaien vaak op restwarmte van vuile fabrieken en afvalverbranders.

De druk om alternatieve en hernieuwbare energiebronnen te vinden is groter dan ooit. Sommigen voorspellen dat we een toekomst van zonne-energie tegemoet gaan, terwijl anderen ons zien afstevenen op een waterstofeconomie, en ook torenhoge windturbines behoren tot de mogelijkheden. Hoe dan ook, de toekomst van energie wordt een ‘bigger deal’ dan informatietechnologie ooit was.

Landschapsvervuiling en overlast door windmolens en zonneweiden zouden voorkomen worden. Op korte termijn moet een serieus besluit worden genomen over kernenergie als we de doelstellingen voor 2050 willen halen. Probleem in Nederland blijft de sterke invloed van kortzichtige politiek. Na elke verkiezing kan de transitiewind uit een andere richting waaien.

Hoog tijd voor een Energie Transitie Instantie die losstaat van de politiek en wordt belast met de ontwikkeling en uitvoering van een houdbaar totaalplan.

https://www.nucleairforum.be/thema/kernenergie-in-de-strijd-tegen-klimaatverandering/kernenergie-onmisbaar-om-onze-klimaatdoelstellingen-te-halen

Foto’s: Partij Vrij Almelo

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.