Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Inwoners is maar bar weinig gevraagd
Categories: Zonder rubriek

Een zoekgebied aan de Aadijk

Windmolens en zonnevelden zullen in het Nederland van 2050 ‘het nieuwe normaal’ in het landschap zijn als ’tekenen van onze onafhankelijkheid en voorspoed’. Dat voorspelt minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken.

Ze voegde er een dringende oproep aan gemeenten en provincies aan toe om nu direct in actie te komen. Als die in conservatisme blijven steken, dan moet het Rijk positie bepalen en dan kom je terug in de situatie dat de rijksoverheid dingen moet gaan opleggen. Dat het Rijk locaties voor windmolenparken en zonnevelden gaat aanwijzen.’

Woorden die in onze ogen weinig goeds voorspellen. Almelo heeft goed geluisterd naar de duurzaamheidsplannen van de minister want onze gemeente heeft flinke ambities waar het gaat om duurzaamheid. De stad wil in Twente vooroplopen. In 2050 wil de gemeente Almelo volledig klimaatneutraal zijn. Zonder windmolens en zonnepanelen is dat niet te bereiken, meent Eugene van Mierlo (CDA) wethouder in periode 2018 – 2022.

Volgens deze voormalig wethouder milieu zoekt de gemeente al een tijdlang naar flinke percelen waar in dit verband wat mee te doen is. Met het Leemslagenplasgebied en Almelo Noord lijken die gebieden gevonden te zijn. Voor de grond rondom de plas bij  de zijtak van het Twenthekanaal wil de gemeente vooral inzetten op zonneparken. In Almelo Noord, een gebied tussen de N36 en het zonnepark aan de Aadijk, zijn er plannen voor windmolens in alle soorten en maten. Onze ambities kunnen we simpelweg niet vervullen zonder windmolens aldus zijn overtuiging.

De plannen van de nieuw aangetreden wethouder Monique van Saane (D66) (Milieu en duurzaamheid) zijn nog niet helemaal duidelijk. Zij ziet vooral de zon schijnen, zonder windmolens apart te benoemen. Wat ik zie, zegt ze is dat Almelo goed bezig is. We hebben al voldaan aan de eisen die we onszelf gesteld hebben. Almelo houdt zich aan de afspraken. Maar het is nog niet helemaal rond maar we zijn op de goede weg. Het gaat echt goedkomen. Wel vertelde ze erbij dat de inwoners meer bij de energietransitie betrekken worden. We zijn heel benieuwd…!!!

In het landelijke klimaatakkoord staat namelijk dat Nederland in 2030 53 terawatt aan wind- en zonne-energie moet opwekken. Daarvoor zijn 1.750 middelgrote windmolens en 17.500 hectare aan zonneparken nodig. Aan initiatieven voor Almelo is geen gebrek, weet de wethouder. 

De gemeenteraad heeft de energieladder door een meerderheid van de raad intussen goedgekeurt. Dat programma staat schrikbarend vol met richtlijnen en ambities voor de verduurzaming van Almelo.

Op talloze plekken komen burgers in opstand. Niet alleen hebben windmolens en zonneweides impact op het landschap. De directe leefomgeving van bewoners komt in het geding. Tot nu toe is inwoners maar bar weinig gevraagd. De totstandkoming van al die regionale energiestrategieën is meer een ambtenarenfeestje. Alleen de best georganiseerde belangen zitten aan tafel. De burger die straks tegen windmolenparken en zonnevelden aankijkt is vast niet aan bod geweest. 

En dat was nou juist wél de bedoeling. Nu worden mensen overvallen door ingrijpende plannen naast hun deur. ,,Het vertrouwen is weg, een recept voor veel weerstand.

Partij Vrij Almelo

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.