Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Demograaf Jan Latten waarschuwt voor chaos
Categories: Zonder rubriek

Koningin Juliana wees er in 1950 in de troonrede op: “De sterke bevolkingsgroei en de beperktheid van de beschikbare grond blijven een krachtdadige bevordering der emigratie eisen”.

Op dit moment heeft Nederland ruim 17 miljoen inwoners. Demograaf Jan Latten en cultureel antropoloog Jan van de Beek zijn het in De Ronde Tafel van Roderick met elkaar eens; als er nu niet wordt ingegrepen dan telt Nederland aan het eind van deze eeuw ruim 20 miljoen inwoners.

https://www.nporadio1.nl/nieuws/politiek/695dc202-c87e-4e32-a457-ba5813bf20f7/nederland-grip-op-bevolkingsgroei-kwijt-eind-eeuw-20-miljoen-inwoners

Toen eind 1949 de Nederlandse bevolkingsomvang de ‘gevaarlijke grens’ van bijna 10 miljoen inwoners had bereikt vond de regering, onder leiding van PVDA-premier Willem Drees, dat de tijd was aangebroken dat men beter kon gaan emigreren want “Nederland werd te vol”. Begin 1950 merkte Drees op dat “een deel van ons volk  het moet aandurven zijn toekomst te zoeken in grotere gebieden dan eigen land”.

Nederland was te vol met 10 miljoen inwoners.

Koningin Juliana wees er in 1979 in de troonrede nogmaals op: “De sterke bevolkingsgroei en de beperktheid van de beschikbare grond blijven een krachtdadige bevordering der emigratie eisen”.

Nederland was (ooit) te vol

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.