Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Is er toevallig een biocentrale in de buurt die geld geeft voor “snoei”hout?
Categories: Zonder rubriek

Ziet ons lokale kabinet biomassa ook als een tijdelijke maar noodzakelijke maatregel om de klimaatopgave te halen?

Een wandeling door de eigen buurt is voor veel Nederlanders het uitje van de dag. Daarom valt het direct op als er iets veranderd aan het groen in je omgeving. Steeds meer burgers willen inzicht in het kapbeleid van de gemeente. Maar op welke wetgeving kun je als burger terugvallen?  

De Partij Vrij Almelo krijgt geregelmatig meldingen binnen van burgers die vragen aan ons hoe het nu eigenlijk zit met het bomenkapbeleid van de gemeente almelo. Op diverse plekken in Almelo worden op dit moment bomen gekapt.

Geen wonder dat veel mensen zich zorgen gaan maken over de hoeveelheid bomen die gekapt worden in hun omgeving. En dat is niet zonder reden: Nederland ontbost. Vandaar dat we veel reacties krijgen van mensen die de vermeend lucratieve handel in biomassa zien als de oorzaak.

Biomassa is organisch materiaal dat gebruikt kan worden voor onder andere de opwekking van energie. In Nederland worden hiervoor subsidies gegeven, want het wordt gezien als hernieuwbaar en duurzaam: biomassa raakt niet op want het groeit weer aan.

Maar volgens sommigen heeft houtverbranding onterecht het stempel duurzaam gekregen. Bij de verbranding van hout komt veel CO2 vrij, en er wordt betwijfeld of dat wel (volledig) wordt opgenomen door de weer aangroeiende bomen en planten.

Duurzaam of niet, volgens veel tipgevers worden bomen gekapt om ze te verhandelen als biomassa. Kloppen deze vermoedens?

https://www.gemeente.nu/ruimte-milieu/energie/gemeenten-willen-niet-minder-maar-meer-biomassa-stoken

https://www.rvo.nl/sites/default/files/2018/07/Beschikbaarheid-van-Nederlandse-verse-houtige-biomassa-in-2030-en-2050.PDF

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.