Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Veestapel verkleinen? Maak vooral een einde aan megastallen en help de biologische boer (2)
Categories: Zonder rubriek

Aantal megastallen neemt nog steeds toe

Waar ze verrijzen, splijten megastallen buurten en besturen. De wanhoop van omwonenden is voelbaar. ‘Gaan we echt ons historische landschap opofferen voor massale vleesproductie?’  Sinds 2010 is het aantal megastallen zelfs meer dan verdubbeld. Het wordt dus steeds lastiger om een kleine boer te zijn.

Grootschalige initiatieven krijgen in Nederland innovatiesubsidies. Kleinschalige ontwikkelingen worden door financiële-, wettelijke of mededingingsregeltjes stelselmatig de kop ingedrukt. In Aadorp (als het aan ons college ligt) gaat de schop in de grond voor de bouw van een varkensstal die ruim 5 boeren overbodig maakt. Want een gemiddelde varkenshouder heeft in Nederland 3.000 dieren, de nieuwe vleesfabriek gaat minimaal16.000 varkens huisvesten.

Boeren hebben dus geen enkel belang bij de komst van zo’n stal, burgers al evenmin. De politiek loopt aan de leiband van de economie en minacht zowel de boer als de burger. Want ook de burger heeft geen enkele baat bij de komst van deze megastal.

Het huidige beleid werkt dus duidelijk grootschaligheid in de hand: we richten ons naar de wereldmarktprijzen dankzij de ‘vrije’ markt ideologie. Dat betekent: de laagste prijzen zijn de richtprijzen. Dus zo efficiënt mogelijk produceren, in plaats van dat we onze gezondheid, het milieu, een fatsoenlijk inkomen voor de boer als richtsnoer nemen.

Mooi voorbeeld is het verzet van een biologische boer tegen onzinnige regels. Je goeie biologische grond vernielen door mestinjecties, terwijl jouw mest sowieso slechts 3o% van de ammoniak van gangbare boederijen bevat?  

De documentaire is te zien op uitzending gemist

https://www.nu.nl/klimaat/6124535/heggen-oevers-en-minder-mest-zo-kan-leven-terugkeren-op-het-boerenland.html

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.