Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Stadsbezoek erfgoed Almelo
Categories: Zonder rubriek

Monumentendag Almelo

Op zaterdag 10 september gingen raadsleden/raadsvolgers onder leiding van het Platform Cultureel Erfgoed Almelo tijdens de Monumentendag op ontdekkingstocht. De tocht werd op de fiets afgelegd.

Cultureel erfgoed is een verzamelnaam voor monumenten en verzamelingen met een grote cultuurhistorische betekenis. Deze sporen uit het verleden zijn zichtbaar en tastbaar aanwezig.

Onze gemeente heeft een rijk verleden en er is nog veel erfgoed dat daaraan herinnert. Wij vinden het belangrijk dat dit erfgoed in stand blijft en wordt onderhouden.

Onder cultuurhistorisch erfgoed verstaan wij:

Rode monumenten (zoals huizen en kastelen, maar ook hekwerken). Zie de monumentale Tribune Heracles, Linker bruggetje, Kasteel Huize Almelo en vele andere monumenten.

Groene monumenten (zoals oude landgoederen en begraafplaatsen). Wij moeten boeren ook zien als cultureel erfgoed omdat we veel te danken hebben aan de boeren. Boeren horen thuis in het landschap. Dat mag nooit verloren gaan.

Archeologisch erfgoed (ondergrondse resten van menselijke bewoning). Veel vondsen werden in 2017 in het centrum van Almelo gedaan waaronder een middeleeuwse huisplaats uit de 11de eeuw en een aantal trechterbekerscherven (ca 4350 tot 2700 voor Christus).

Immaterieel erfgoed (de verhalen). Je zou kunnen zeggen dat erfgoedinstellingen dat continu doen. Ze vertellen verhalen over de stad tijdens rondleidingen of over collecties in hun tentoonstellingenteksten. Het doel? Het overbrengen van informatie over het verleden. Bij Storytelling draait het veel meer om het oproepen van emoties. Het doel is om mensen met een verhaal te raken, zodat ze het beter begrijpen en onthouden. Het brengt verhalen dichterbij en smeed daarmee een band tussen erfgoed en publiek.

Toch is helaas een deel van onze cultuurhistorie verloren gegaan. Er was in het verleden veel minder aandacht voor historische gebouwen en vaak moest er dan ook plaats gemaakt worden voor nieuwbouw. Gelukkig zijn die tijden veranderd en is er steeds meer belangstelling voor onze geschiedenis.

Onze grote dank aan het Platform Cultureel Erfgoed Almelo en andere organisaties die werken aan het behoud van cultureel erfgoed in Almelo.

Partij Vrij Almelo

https://almelo.erfgoedopdekaart.nl/sport-spel/heracles-tribune/pointofinterest/detail

https://almelo.erfgoedopdekaart.nl/water/linkerbruggetje/pointofinterest/detail

https://almelo.erfgoedopdekaart.nl/water/banisgemaal/pointofinterest/detail

https://almelo.erfgoedopdekaart.nl/rijksmonumenten/wevershuisje/pointofinterest/detail

https://almelo.erfgoedopdekaart.nl/heilige-huisjes/grote-kerk/pointofinterest/detail

De oude ophaalbruggen in Almelo wie herinnert het zich nog?

Tijdens een politiek beraad kwamen de oude Almelose bruggen weer eens ter discussie waarna Ingenieur Luuk Dijkstra van Royal Haskoning DHV ons benaderde (vanwege een artikel op de PVA site) met de vraag of wij hier iets meer van wisten zodat zij de uitvoerbaarheid van herstel kunnen onderzoeken. Maar geen enkele benaderde, naar onze mening wegduikende ambtenaar kon ons verder helpen en zelfs op een mail aan Stadsherstel kregen we geen enkele reactie.

Een stukje cultuur is ook met de (verdwenen) bruggen verdwenen……..

https://almelo.erfgoedopdekaart.nl/water/veldsluis-en-brug-bij-de-pook/pointofinterest/detail

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.