Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Het bedrog van de slimme meter
Categories: Zonder rubriek

 De slimme meter registreert dagelijks hoeveel stroom en gas u verbruikt

Een jaar of 6 geleden werd het plan bedacht om Nederland aan de slimme meter te krijgen. Alleen de mooie kant van de slimme meter werd belicht. De slimme meter zou energie besparen en op elk moment van de dag zou je dan inzicht krijgen in je verbruik. Ook geeft het een stuk comfort, want je hoeft de meterstand van gas en stroom niet meer door te geven, het gaat helemaal vanzelf en draadloos.

Toen een groot deel van Nederland al overgegaan was op de slimme meter, kwamen de problemen naar boven. Mensen kregen een torenhoge rekening van gas en stroom. Het bleek dat sommige merken van deze slimme meters te veel aan gaven, vooral de meters voor de elektriciteit, dit is het geval bij een niet sinusvormige belasting en dat is bij bijna de meeste apparaten zo. Een straalkachel en een gloeilamp hebben wel een zuivere sinusvormige belasting, daar gaat het wel goed met het aangeven verbruik dat de slimme meter aan geeft. Ook de slimme gasmeter liet te wensen over. De schroefdraad was te kort daar waar de gasleiding aan geschroefd is, zodat dit leidde tot gevaarlijke situaties.

Al deze voorkomende problemen hebben de oude draaischijf meters niet. Deze geven dit juist aan en zijn degelijk gebouwd. Maar het verhaal gaat verder. De overheid wil met de energietransitie meer groene stroom, daarom was er subsidie op het plaatsen van zonnepanelen. Veel mensen hebben toen zonnepanelen aangeschaft omdat we van het gas af moeten. Een warmtepomp zou daarbij de oplossing zijn. Maar deze verbruikt veel elektriciteit in de winter. Dus werd wederom aangeraden om zonnepanelen aan te schaffen.

Zomers elektriciteit opwekken en in de winter de stroom gebruiken. Dit heet 1 op 1 salderen. Nu kan de slimme meter de verbruikte elektriciteit en de opgewekte elektriciteit apart registreren. Tot zover niks aan de hand zou je denken, maar de salderingsregeling wordt vanaf 2024 afgebouwd.

Dus uiteindelijk krijgen de mensen met zonnepanelen de kale prijs terug voor de opgewekte elektriciteit van hun zonnepanelen.Vaak is dat minder dan 10 cent. Zo worden de mensen die verduurzamen afgestraft. Met de oude meter is dit niet het geval,die verrekend het direct zelf 1 op 1 de geleverde en verbruikte elektriciteit.

En dat was natuurlijk een doorn in het oog van de overheid.

Ronald Groothedde,
fractie ondersteuner en voorzitter
Partij Vrij Almelo

https://www.destentor.nl/wonen/slimme-meters-verre-van-feilloos-hoe-ontdek-je-een-kapotte-meter~a7736385/

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.