Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Laaggeletterdheid steeds groter probleem
Categories: Zonder rubriek

Het aantal laaggeletterden groeit nog steeds

Ondanks alle inspanningen en vele goede initiatieven om hier iets tegen te doen. Iets moet er dus anders, maar wat? Voldoende budget om (taal)lessen in te kopen, is natuurlijk belangrijk. Net als goede docenten en vrijwilligers. Maar dit blijkt niet genoeg! De groei is pas te stoppen als we voor een langere periode vier keer zo veel laaggeletterden kunnen bereiken dan nu jaarlijks gebeurt. Wat is daarvoor nodig? Welke ideeën zijn er om vier keer zo veel laaggeletterden te kunnen helpen hun taalvaardigheid te verbeteren?

Zijn anderstaligen vaker laaggeletterd dan Nederlandstaligen? In ieder geval zijn ze vaker laaggeletterd in het Nederlands dan de Nederlandstaligen. Op 1 maart 2022 woonden 4 465 934 personen met een migratieachtergrond in Nederland. Dat komt neer op 25,4 procent van de Nederlandse bevolking. Van de totale Nederlandse bevolking heeft 10,9 procent een westerse migratieachtergrond en 14,5 procent een niet-westerse migratieachtergrond. In totaal hebben 2,5 miljoen mensen in Nederland moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. 60% van deze mensen zijn autochtoon Nederlander en 40% heeft een migratieachtergrond.

Dat betekent dat In Nederland nu ongeveer 18% van alle inwoners boven de 16 jaar laaggeletterd is. Naar schatting ligt dit percentage op dit moment in de gemeente Almelo hoger dan 20%. Ondanks alle inspanningen en vele goede initiatieven om hier iets tegen te doen stijgt het aantal laaggeletterden. Iets moet er dus anders, maar wat? Voldoende budget om (taal)lessen in te kopen, is natuurlijk belangrijk. Net als goede docenten en vrijwilligers.

Maar dit blijkt niet genoeg! De groei is pas te stoppen als we voor een langere periode vier keer zo veel laaggeletterden kunnen bereiken dan nu jaarlijks gebeurt. Wat is daarvoor nodig? Welke ideeën zijn er om vier keer zo veel laaggeletterden te kunnen helpen hun taalvaardigheid te verbeteren? Laaggeletterdheid kan in het dagelijks leven voor veel ongemakken zorgen. Denk bijvoorbeeld aan het niet kunnen begrijpen van de bijsluiter van medicijnen of het niet digitaal kunnen doen van een aanvraag.

Reden dus om alle zeilen bij te zetten.

https://www.telmeemettaal.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/2020/12/7/nieuwe-tool-gelanceerd-subdoelgroepen-laaggeletterden-per-gemeente

Een superleuk idee,

Tijdschrift Libelle presenteert dinsdag een editie speciaal voor laaggeletterden. Bedoeld als een steuntje in de rug van de 2,5 miljoen mensen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen.

https://www.ad.nl/binnenland/een-speciale-libelle-voor-laaggeletterden-met-kortere-zinnen-en-makkelijkere-woorden-zo-gaaf~a566a173/

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.