Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
COSBO symposium over Wonen en Zorg
Categories: Zonder rubriek

Ouderen moeten de kans krijgen om zelfstandig te blijven wonen. Er is namelijk een groot probleem met de woonruimte van ouderen

Op donderdag 3 november 2022 was de Partij Vrij Almelo aanwezig op het symposium over Wonen en Zorg voor senioren. De COSBO, waarin de drie seniorenorganisaties, KBO, PCOB en OVA samenwerken, behartigt de belangen van de senioren in Almelo. Ze wil met name signalerend en adviserend optreden en samen met betrokken organisaties en instellingen werken aan oplossingen.

Het symposium over Wonen en Zorg is één van die activiteiten die deze middag aan bod kwam. Deskundigen en betrokken senioren kwamen ruim aan het woord. Er waren 3 goede prestaties:

Hoe zal het gaan als ik ouder word en beperkingen krijg?
Kan ik blijven wonen in mijn huis?
kan ik niet beter naar een appartement verhuizen?
Is er nu en later wel voldoende zorg voor mij beschikbaar?

De COSBO wil proberen meer inzicht te krijgen in deze vraagstukken.

Uit onderzoek blijkt dat een ruime meerderheid van de ondervraagde zelfstandig wonende 55-plussers denkt dat hun woning op dit moment geschikt is om in te blijven wonen bij gezondheids- of ouderdomsklachten. Mocht de woning in de toekomst (toch) niet geschikt blijken, dan willen de meeste 55-plussers de woning liever aanpassen dan verhuizen.

Twee op de drie 55-plussers zeggen dat hun woning op dit moment (heel) geschikt is om in te blijven wonen bij gezondheids- of ouderdomsklachten, dus zonder het aanbrengen van nieuwe voorzieningen of aanpassingen. Ditzelfde geldt voor meer dan drie kwart van de 75-plussers. Een op de drie 55-plussers oordeelt dat hun eigen woning op dit moment ongeschikt of niet zo geschikt is om te blijven wonen bij gezondheids- of leeftijdsklachten.

Ook willen de meeste ouderen, als ze al willen verhuizen, het liefst een woning met tuin. Woonminister Hugo de Jonge is echter van plan om juist de komende tien jaar vooral appartementen in binnensteden te bouwen, waarvoor de senioren absoluut niet warm lopen.

Aanleiding van het onderzoek is de aanname dat ouderen te groot zouden wonen en huizen met tuinen bezet houden voor een nieuw generatie. “Er wordt steeds gezegd door beleidsmakers en het kabinet dat ouderen zo graag in steden zouden willen wonen vanwege allerlei voorzieningen, maar ze willen het liefst blijven waar ze nu wonen.

https://www.gld.nl/nieuws/7766838/ouderen-stromen-moeilijk-door-in-woningmarkt-er-is-niets-te-vinden

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.