Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Helft beroepsbevolking straks vervangen door robots ?
Categories: Zonder rubriek

Er wordt nog steeds smakelijk gelachen om het idee dat robots mensen overbodig maken. Dat wordt afgedaan als science-fiction. Maar CPG Grey laat in een goed gedocumenteerde video zien dat robots wel degelijk het werk van mensen kunnen overnemen. In de video “Humans Need Not Apply” laat Grey overtuigend zien hoe in de nabije toekomst bijna de helft van de beroepsbevolking vervangen kan worden door robots. Dit leidt tot massawerkloosheid.

Grey laat zien, ondersteund door statistieken en voorbeelden van huidige ontwikkelingen, dat software en automaten geleidelijk het werk van mensen overnemen. Zo geleidelijk dat we eigenlijk niet doorhebben dat het gebeurt.

We moeten dus vrezen dat bijna vier op de tien Nederlandse werknemers de kans lopen de komende twee decennia vervangen te worden door computers, robots en andere machines. Vooral onder administratief personeel (720 duizend Nederlanders) en fabrieksarbeiders (301 duizend Nederlanders) dreigt automatisering de werkgelegenheid te vernietigen.

Dit alles blijkt uit berekeningen van de Volkskrant op basis van een Oxford-studie naar de gevolgen van automatisering voor de Amerikaanse werkgelegenheid. Onderzoekers Carl Frey en Michael Osborne brachten in 2013 voor meer dan 700 beroepen in kaart hoe groot de technologische barrières zijn om ze te kunnen vervangen door machines.

Dat de robotisering zich zelfs onder het bestuur in Twente gaat ontwikkelen zien we al in de gemeente Hengelo gebeuren. Hengelose ambtenaren op de afdeling Informatie Management krijgen sinds kort hulp van een virtuele robot. Op de afdeling die documenten beheert, archiveert, registreert en beschikbaar stelt, nemen softwarematige robots allerlei administratieve taken over. De Twentse gemeente claimt een voorloper te zijn met de inzet van robotic process automation (rpa) in Nederland.

(Bron: Computable, 22 feb. 2019)

Maar vooral in de sector logistiek zullen binnen nu en pakweg 20 jaar koppen gaan rollen als gevolg van robotisering. De logistieke beroepen die volgens Jobpersonality.com het grootste risico lopen om vervangen te worden zijn:

  1. Chauffeur buitendienst, bestelwagenchauffeur, vrachtwagenchauffeur
  2. Magazijnmedewerker, orderpickers, heftruckchauffeurs
  3. Medewerker havenlogistiek
  4. Logistiek planner
  5. Warehouse manager
  6. Logistiek manager

Verder zullen met name de beroepen metaalbewerkers, lassers en bouwvakkers in de toekomst steeds meer gaan verdwijnen.

Hoewel de gemiddelde bouwvakker er niet blij mee zal zijn, is robotisering een geweldige manier om een betaalbaar huis te bouwen. De robot kan ieder uur duizend bakstenen plaatsen, wat zo’n twintig keer sneller is dan zijn menselijke concurrent.

PRIMEUR VOOR ALMELO?  (REACTIE)

Gaan binnenkort alle ambtenaren van Almelo vervangen worden door robots? Staan we straks oog in oog met overheidsdienaren die geen koffie drinken en nooit pauzeren?  

Robots kunnen niet ziek worden. Ze kunnen ook niet protesteren en niet klagen. Roddelen en achterklap zal volledig verdwijnen van de werkvloer. Tal van menselijk falen en menselijke fouten zullen simpelweg verdwijnen. Het zou een verademing zijn voor iedereen binnen en buiten het stadhuis.

Denk dan ook gelijk even aan het vervangen van het management elite. Want Robots kunnen ook goed achter een bureau zitten. Nietszeggende mailtjes produceren. De vergaderingen zullen een stuk sneller gaan want robots hebben namelijk niets te klagen, praten niet over sex, over relatie problemen en zullen zeker niet meedoen met voorkomende duistere plannetjes. Dit wekt meteen de indruk dat al die ambtenaren in nauw onderling overleg politieke besluitvorming in één bepaalde richting sturen.

In werkelijkheid is niets minder waar. Vele top- en beleidsambtenaren hebben weliswaar invloed op talloze politieke beslissingen, maar die invloed oefenen ze niet samen uit en die invloed gaat ook niet in dezelfde richting. Steeds andere ambtenaren hebben vanuit verschillende afdelingen en diensten en ook met uiteenlopende belangen en visies invloed op politieke besluitvorming. Wie meteen met de wethouder wil praten om snel tot zaken te komen, maakt een grote en vaak onherstelbare fout. De wethouder heeft namelijk geen macht. En bovendien geen kennis van zaken.

De wethouder is als portefeuillehouder verantwoordelijk voor de uitvoering van een deel van beleid. Die uitvoering doet hij niet zelf, daarvoor heeft hij ambtenaren die inhoudelijk belast zijn. Ambtenaren zijn de deskundigen die beslissingen voorbereiden. Zij adviseren de wethouder om iets wel of niet te doen. Als u dus ook maar een beetje kans wilt maken bij de wethouder, moet u tot zaken komen met de ambtenaar die over de inhoud gaat. Zonder zegen van de ambtenaar komt u bij de wethouder niet ver.

Robots zouden beter met mensen kunnen samenwerken. De standaard benadering daarbij is dat de robot vriendelijk, beleefd, behulpzaam, eerlijk, niet-bedreigend en partijgebonden moet zijn.

Advies op maat nodig? Even snel wat regelen bij de wethouder is er niet bij.

Leg eerst contact met de ambtenaar die de wethouder adviseert en ondersteunt. Zeker in grote gemeenten kom je niet zo maar bij een wethouder binnen. Heb je geen idee bij welke ambtenaar te beginnen? Vraag dan een ervaren gemeenteraadslid jou de weg in de bureaucratie te wijzen. Daar zijn volksvertegenwoordigers óók voor.

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.