Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Verslag van een bezoek aan de rechtbank Almelo
Categories: Zonder rubriek

Gerechtsgebouw Almelo

Mobiel banditisme… deel 1

De laatste tijd krijgt de Partij Vrij Almelo steeds vaker veiligheidsincidenten ter ore. Een ervan is gepleegd door in het Almelose AZC verblijvende asielzoekers waarover niets in de media te lezen valt en de burgemeester niets aan ons als raadsleden heeft verteld. Het gaat dan bepaald niet om kleinigheden, maar om zaken als geweldsdelicten waaronder straatroof. Mondelinge vragen hierover wilde de PVA fractie stellen in de raadsvergadering van 29 november 2022.

Maar het dagelijks bestuur van de raadsleden heeft samen met de burgemeester het de Partij Vrij Almelo
verboden die mondelinge vragen in de gemeenteraad te mogen stellen. Partij Vrij Almelo is daarom maar eens begonnen een zitting in de rechtbank bij te wonen. Wat staat er op de rol. We vinden al snel drie snelrechtzaken. Eens kijken wat we daar te horen krijgen.

10:00 uur 30-11-22, begon de eerste snelrechtzitting. En het was meteen raak. We zien drie vrouwelijke verdachten en een mannelijke verdachte, allen in het beklaagdenbankje. Rondom in de gaten gehouden door vijf potige politieagenten. Het viertal zat al 25 dagen in voorlopige hechtenis. De verdachten kwamen uit Ochtrup, reden 174 km lang, naar Twente om te gaan ‘winkelen’. Een van de vrouwelijke verdachten laat wat vallen in de Wibra. De verkoopster loopt er naar toe en raapt het op. In de consternatie lopen twee andere verdachten de Wibra uit zonder te betalen. Bij de Hema zelfde verhaal. Bij DA hetzelfde verhaal. Aldus de officier van Justitie.

De vrouwelijke verdachten erkenden dat ze hadden gestolen. Ze hadden geen strafblad. De mannelijke verdachte wel en zat nog in z’n proeftijd. Dit alles kwam aan het licht door twee agenten die in hun privé tijd aan het winkelen waren en het viertal toevallig in de smiezen kreeg. Het waren Roemenen die in
Duitsland woonden en in teamverband op rooftocht gingen, ver van huis. ’’Mobiel banditisme noemen wij dat’’ zei de jonge vrouwelijke rechter. Wat vindt u daar als daders nu van, vroeg de rechter hen. Beetje vreemd om te horen, aangezien de rechter ze nog niet had veroordeeld en dus nog verdachte waren en nog geen dader. Een gewiekste advocaat zou de rechter direct wraken. De twee vrouwelijke (allochtone?) advocaten maakten daar geen opmerking over.

Ergo, niet scherp genoeg. Een ervan had een toga met een glimmend hoofddoekje, sprak goed Nederlands. Die zonder hoofddoekje, ging het Nederlands slechter af. Het viertal leek ons niet gewelds-gevaarlijk, wel vluchtgevaarlijk. De drie dames hadden spijt, ze misten hun jonge kinderen. Een kind van 12 jaar oud zat direct achter ons in de zaal. De mannelijke verdachte vroeg vergeefs of hij zijn zoon eventjes mocht omhelzen. De agenten moesten zelfs nog in actie komen om het omhelzen te beletten. De zitting duurde heel erg lang, mede doordat alles via een tolk moest plaatsvinden.

Tot gevolg dat de andere rechtszaken naar 14 december werden verplaatst, omdat de wachtende tolk op tijd weg moest voor een andere zaak. Een van die andere zaken, die geen doorgang kon vinden, ging over een gearresteerde asielzoeker uit het Almelose AZC. Hij had o.a. een laptop, en vele andere spullen, met fors geweld uit een auto in Rijssen-Holten gejat. Een 20 jaar oude asielzoeker uit Algerije die al in voorarrest zat. Hé verhip, dit is een Almelo’s veiligheidsincident. Waarom weet onze burgemeester dat niet, toen we hem daarover aan de tand voelden op 28 november 2022 ?

Enfin; nog 15 nachtjes slapen en dan kan de Partij Vrij Almelo verder met dit controlerend raadswerk.

Wordt vervolgd. Deel 2. Mobiel banditisme…

Harry de Olde
Marcel Middelkamp
Harrie Korte
Ronald Groothedde

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.