Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
ARMENIËRS HERDENKEN OP 24 APRIL WERELDWIJD GENOCIDE
Categories: Zonder rubriek

Herdenking bij het Almelose genocide monument

Armeniërs in alle delen van de wereld herdenken op 24 april de volkerenmoord in het Ottomaanse Rijk, het moderne Turkije, die tegen hun voorouders begon.

De Armeense Genocide (soms aangeduid als Armeense kwestie) is de naam voor de moorden op honderdduizenden tot meer dan een miljoen Armeniërs, die gepleegd werden in het Ottomaanse Rijk ten tijde van het regime van de Jonge Turken. Op 24 april 1915 werden honderden tot enkele duizenden leden van de Armeense elite zonder enkele vorm van proces vermoord in Constantinopel (Istanboel).

Deze dag wordt nog altijd herdacht door de Armeniërs als het begin van de volkerenmoord. In de Armeense hoofdstad Erevan is een speciaal monument hiervoor opgericht. Ook in andere landen waar Armeniërs wonen worden herdenkingen georganiseerd.

De Armeense geloofsgemeenschap in Almelo is één van de grootste in Nederland. Vandaar dat de oprichting van een monument al een lang gekoesterde wens was van de Armeense gemeenschap in Almelo, maar vanwege diverse protesten vanuit de Turkse gemeenschap in Almelo en elders in Twente, was het gemeentebestuur van Almelo in het begin zeer terughoudend in het verlenen van haar medewerking.

Uiteindelijk heeft het bestuur van de Armeense Apostolische Kerk Almelo “Surp Krikor Lusavorich” besloten om op het grondgebied van de kerk ruimte te bieden aan het herdenkingsteken dat een copie vormt van het herdenkingsmonument dat in de Armeense hoofdstad Jerevan is opgericht.

Ook deze keer was de Partij Vrij Almelo op uitnodiging aanwezig bij de herdenking op het terrein van de Armeens Apostolische Kerk in Almelo.

Woord Burgemeester van Gemeente Almelo, mevrouw Mirjam van ’t Veld
Duduk gespeeld door Nicolai Romashuk
Woord Aramese Federatie Nederland door dhr. Johan Kurt
Gedicht door de leerlingen van de zondagsschool Surp Mesrop Mashtots
Slotwoord consult van de Armeense ambassade van de republiek Armenië mevrouw Mariam Virabyan
Rechts Ronald Groothedde, Partij Vrij Almelo

Foto’s Partij Vrij Almelo

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.