Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Hangmongolen in de schelfhorst

IMG_1435

In het winkelcentrum de Schelfhorst veroorzaken meerdere groepen zogenaamde hangjongeren overlast in de vorm van vernielingen, hinderlijk rondhangen en intimidatie. 

Wie een fietslampje steelt, zal nooit gepakt worden. Maar als je fietslampje net is gestolen en je wordt op weg naar huis aangehouden, ben je de Sjaak. Dat is in het kort het probleem van Nederland. Schoftzakken zijn de baas, hufterlijders komen overal mee weg en tuigknurften heersen op straat. Exemplarisch is de situatie in Schelfhorst, Almelo. Daar klagen ondernemers al tien jaar lang over de hangmongolen. Terwijl de kudde puistenpubers vakkundig het hele winkelcentrum bij elkaar MadMaxt, doet de politie vooral boos kijken. “De wijkagent kan het niet in zijn eentje aan en er wordt te weinig gesurveilleerd door andere agenten“, zegt de één. “De politie komt de auto niet eens uit en kijkt van een afstandje toe hoe met winkelwagentjes gesmeten wordt“, zegt de ander. Niemand doet wat, iedereen schuldschuift de verantwoordelijkheid weg en de jongeren parasiteren zich vijf keer in de rondte in hun lutserparadijs. Het zoveelste faalverhaal. Terwijl de overheid en de korpscheffen onze agenten dwingen om te flitsen en te beboeten, de boetes steeds hoger worden en de belastingen meestijgen, nemen hangjongeren de straten, de wijken, de dorpen en de steden over.  Overal ontstaan vrijstaatjes voor allochtuig en autochtuig. Ze zetten ons allemaal voor lul. Dit is een verknipte variant van het Land van Ooit en u heeft allemaal een toegangskaartje.

uit: Geen Stijl

Politie gedoogt jeugdterreur in de Schelfhorst

 
Dagelijks hangt een groep jongeren rond bij winkelcentrum De Schelfhorst. Volgens de ondernemers worden klanten bedreigd, veel vernielingen gepleegd en grijpt de politie niet in.

Ondernemers uit winkelcentrum De Schelfhorst zijn het zat. Martin Bruggeman heeft er een groente- en fruitzaak. In discussieprogramma Rumoer schetste hij afgelopen donderdag het probleem. „Het zijn grote groepen, soms van vijftig tot zestig jongeren. Een paar weken geleden is de bedrading van de schuifdeur kapot geknipt. Ze roken binnen en als je er wat van zegt krijg je een grote mond en vliegen de bedreigingen je om de oren.”

Ook de supermarktmanager van Dirk van den Broek voelt zich bedreigd. Daarom wil hij niet met naam genoemd worden. „Het wordt van kwaad tot erger. Zeker de laatste maanden. Jongeren staan in mijn winkel te roken en gebruiken overmatig alcohol. Mijn personeel en mijn klanten voelen zich bedreigd. Dat vind ik het ergste.”

Ron Kleeman, voorzitter van de wijkcommissie Schelfhorst, herkent zich in de situatie. „Er is hier heel veel aan de hand. Het is een groep van zestig jongeren in de leeftijd van 12 tot 22 jaar die voor de problemen zorgen. De ouderen vormen de vaste kern. Die moeten worden aangepakt”, vindt Kleeman. „De jongeren krijgen van ouderen de opdracht om te stelen. En er wordt gedeald vanuit auto’s. Dat heb ik zelf gezien.”

De ondernemers en Kleeman vinden dat de politie te weinig aan het probleem doet. „De wijkagent kan het niet in zijn eentje aan en er wordt te weinig gesurveilleerd door andere agenten.”

Volgens Jan Olink, ook van de wijkcommissie, onderneemt de politie veel te weinig. „Ik woon in de flat die uitkijkt op de parkeerplaats van het winkelcentrum. Ik zie de jongeren elke avond staan. De politie komt de auto niet eens uit en kijkt van een afstandje toe hoe met winkelwagentjes gesmeten wordt.

De gemeente kondigde twee weken geleden nieuwe maatregelen aan om de jongeren aan te pakken. Martin Bruggeman heeft er geen vertrouwen in. „In 2001 voerden we al dezelfde discussie. Het is nu 2011 en er is niets veranderd.

Ongeveer tien jaar geleden dook de term ‘hangjongeren’ voor het eerst hier op: jongeren die op openbare plekken bij elkaar komen en overlast veroorzaken. Rondhangen in de openbare ruimte is echter geen nieuw fenomeen. Ook het verzet hiertegen is niet van vandaag of gister. Na de tweede wereldoorlog vond een grote verandering plaats. De jeugd kreeg meer vrije tijd en meer geld te besteden en liet zich minder gemakkelijk de wet voorschrijven; er werd een nieuwe jeugdcultuur geboren. Een onderzoek uit de jaren tachtig ziet het rondhangen als het claimen van een soort van zone van vrijheid. Een plek op straat is een trefpunt om vrienden te ontmoeten. Van belang is ook het aspect van het symbolisch bezitten van een eigen plek in de openbare ruimte.  Ontmoetingsplekken op straat of wijkcentra blijken vooral te worden bezocht door jongeren die geen lid zijn van een (sport)vereniging. Voor deze jongeren is ontmoeting het belangrijkste. Lichamelijke beweging is voor hen ook belangrijk, maar krijgt voor een deel een ander karakter. Jongeren zitten in de leeftijd van assertief gedrag, van tonen wat je lichamelijk kunt. Indruk maken op de andere sekse is daarvan een onderdeel. Ondanks dat dit uitdagende gedrag hoort bij hun ontwikkelingsfase, kan het soms als overlast worden ervaren. Jongeren zijn vaak laat op, nemen radio´s mee en kunnen zo nu en dan gillen en schreeuwen. Brommers en scooters kunnen daarbij een extra bijdrage leveren aan de overlast.

Daarom vindt  de Partij Vrij Almelo dat er veel harder opgetreden moet worden tegen jongeren die overlast veroorzaken. Zelf zijn we ook allemaal jong geweest, maar wij hadden wel respect voor alles wat van een ander was en handelden daar dan ook naar. Veel jongeren van tegenwoordig zijn helemaal los geschoten en dienen met vaste en strakke hand opgevoed te worden!”

Partij Vrij Almelo 

Stem of voeg toe aan:

3 Comments to “Hangmongolen in de schelfhorst”

 1. MK schreef:

  Even een kleine nuance want ik vind “na de 2e wereldoorlog” wel een beetje erg kort door de bocht. Nederland moest weer worden opgebouwd en pas na zo’n 20 jaar was de bittere armoe een beetje voorbij.
  Die ellende met rondhangend tuig is pas in de jaren ’80 ontstaan.

 2. MK schreef:

  Wat ik bijna nog vergat: WIJ werkten van maandagochtend tot zaterdagmiddag 1 uur.

  Tegenwoordig hebben ze teveel geld en teveel vrije tijd.

  En de opvoeding is totaal afwezig.

 3. Magda schreef:

  Prachtige site, kom steeds kijken.

Leave a Reply