Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Verslag dierenpolitie metrokrant

Dierenpolitie

Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming, uit felle kritiek op de proef van de dierenpolitie in Capelle aan den IJssel die gisteren van start ging. Vier bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s) zijn daar als proef aangesteld om naast hun andere werkzaamheden dierenleed op te sporen. Zij mogen dieren in beslag nemen met behulp van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innoviteit (EL&I). Ook kunnen ze proces verbaal opmaken. Twee van hen gaan per direct aan de slag. De proef van een jaar krijgt mogelijk een landelijk vervolg als de test succesvol blijkt.

“Wij zijn niet gelukkig met de term dierenpolitie”, vertelt Dales. “De boa’s zijn geen politie; ze houden toezicht. Uiteraard zijn we positief over het feit dat de overheid in gaat zetten op het handhaven van het dierenwelzijn, maar er wordt een onjuist beeld geschetst. Dat noem ik etalagepolitiek.”

Volgens Dales hoeft de komst van de dierenpolitie niet meteen tot een verbetering van het dierenwelzijn te leiden. “Door deze proef gaan mensen dierenleed sneller melden. Dit betekent dat we voor deze mishandelde dieren nieuwe huisvesting moeten regelen. Dan kom je al snel uit bij asiels. Deze opvangplekken behoren tot onze taak, maar die zitten nu al propvol. Waar moeten we al die beesten laten?”

Gert-Jan van der Wal is één van de boa’s die zich in gaat zetten tegen dierenmishandeling. Van der Wal reageert nuchter op de negatieve geluiden die de ronde doen. Zo spreken mensen van een ‘caviapolitie’. “Als mensen dat vinden, dan moet ze dat zelf weten.”

Staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw noemt het een ‘interessante formule’. “Deze toezichthouders vervullen een oog- en oorfunctie”, vertelt hij. “Ze kennen de buurt op hun duimpje en daarom kunnen ze goed signaleren als er iets gebeurt. Met de inzet van deze mensen vergroten we de pakkans van dierenbeulen. Dat is het allerbelangrijkste.”

Fractievoorzitter Harry de Olde van de Partij Vrij Almelo wil de proef ook naar het oosten van ons land halen. Volgens hem “zijn ze er al heel ver mee” en is het een kwestie van tijd voordat ook daar de dierenpolitie de straat op kan. “Je slaat er twee vliegen in één klap mee. Dierenmishandeling pak je er mee aan, maar je lost ook sociale problemen op. Dierenleed komt vaak voor in combinatie met problemen binnenshuis.”

 

Feiten & cijfers

Hoewel Capelle aan den IJssel start met de pilot hebben ook andere steden interesse. De volgende steden bereiden initiatieven voor om het voorbeeld te volgen:
• Almelo
• Amsterdam
• Deventer
• Rotterdam
• Spijkenisse
• Zwolle

De ‘dierenpolitie’ uit Capelle aan den IJssel staat buiten de zogenoemde animal cops. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie komt binnen acht weken met een uitgewerkt plan voor deze animal cops, zo verzekerde staatssecretaris Bleker gisteren.

THOMAS DE HEIDE

IMG_20110215_0030

 
 
 
Dierenpolitie Capelle a d IJssel 15-02-2011 o

 

Stem of voeg toe aan:

2 Comments to “Verslag dierenpolitie metrokrant”

 1. MK schreef:

  Beetje raar verhaal van meneer Dales:

  “Door deze proef gaan mensen dierenleed sneller melden. Dit betekent dat we voor deze mishandelde dieren nieuwe huisvesting moeten regelen. Dan kom je al snel uit bij asiels. Deze opvangplekken behoren tot onze taak, maar die zitten nu al propvol. Waar moeten we al die beesten laten?”

  Dus omdat het onderdak een probleem kan gaan worden moeten de mishandelde dieren maar blijven waar ze zijn en nog verder mishandeld worden?! Lekker is dat.

  Verzin maar een oplossing hoor, Dierenbescherming, daar worden jullie dik voor betaald.

  Misschien zijn er wel privé-personen die zulke dieren willen opvangen, desnoods voor een kleine vergoeding?

 2. gait schreef:

  Een prachtig artikel, en nu maar wachten op de volgende dierenpolitie

Leave a Reply