Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Belasting in Almelo

Voor mij ligt een folder van de gemeente Almelo.  Er wordt verteld dat ik rioolheffing, afvalstoffenheffing, OZB, en hondenbelasting moet betalen.

Waarom moet ik dit betalen terwijl de gemeente het grootste deel van haar inkomsten al binnen krijgt via het Rijk, via mijn belastingbetalingen dus? Laat ik me even heel links opstellen, iedereen steelt mee. Ik gebruik het riool, dus het is logisch dat ik ervoor betaal. Mijn afval wordt opgehaald, wil ik graag voor betalen. Waarom ik moet betalen om het simpele feit dat ik een huis bezit weet ik niet. Wilde Gerrit Zalm de OZB niet een keer afschaffen? Vast wel, net als de dividendbelasting natuurlijk.

Van wat ik dus netto gestort krijg na afdracht van belasting aan het einde van de maand moet ik mijn boetes voor 5 kilometer te hard rijden betalen, mijn boodschappen doen waarover ik BTW betaal, mijn woning onderhouden zodat deze niet in waarde vermindert, enz. enz. enz…. en van wat ik daarna nog overhoud moet ik dus al deze rare gemeentelijke belastingen betalen.

Ik weet dat de gemeente geen extra inkomsten nodig zou hebben als ze niet zelf voor sinterklaas zou spelen. Want dat is waar het geld aan op gaat, zo lees ik in die folder: de Gemeente maakt en onderhoudt met uw belastingbijdrage een stad waar het goed wonen en ondernemen is.

Maar laten we nou eens stellen dat de gemeente efficiënt zou werken en het opgehaalde geld daarvoor zou gebruiken en niet voor andere doeleinden zou pikken. Wat zou dan de realiteit zijn? Riool onderhouden en afval ophalen begrijp ik zoals gezegd. OZB is volgens mij pure diefstal.

Wat moet ik dan met de hondenbelasting? Wat doet de gemeente waardoor er kosten gemaakt worden omdat mensen een hond hebben? Ruimen ze de stront op? Ik dacht het niet. Wacht even, er zijn honduitlaatplekken en daar staan van die paaltjes bij. Er zijn ook speelplaatsen voor kinderen, maar je betaalt geen kinderbelasting. Wat kosten die paaltjes en onderhoud van uitlaatplekken per hond? 1 euro per jaar? Meer zal het niet zijn lijkt me.

De hoogte van de hondenbelasting verschilt enorm per gemeente, net als al die andere belastingen. Want gemeentes hebben het monopolie op legale diefstal. De gemeente Almelo ontvangt voor bezit van 1 hond een bedrag van € 64.56. Voor de tweede hond moet je meer betalen dan voor de eerste hond. Schijt die tweede hond meer dan de eerste?  Blijkbaar wel. Voor twee honden betaal je nu in Almelo € 180.84. Voor de derde hond betaal je weer meer per hond en voor de vierde nog meer per hond. Hondenbezit is voor dit college die in mijn gemeente de baas is erger dan het beroven van oude vrouwtjes, dat zal u niet verbazen.

De gemeente Heerhugowaard rekent helemaal geen hondenbelasting meer, hebben ze afgeschaft. Zijn ze gek geworden daar in Heerhugowaard? Ze laten zomaar een kans liggen om onreine beesten van domme burgers die de beesten ook daadwerkelijk aangeven te belasten.

Ik snap er helemaal geen ruk meer van………..

reactie:

De meeste gemeenten hebben een aanzienlijk eigen vermogen opgebouwd in de loop der jaren.
Dat moet via de WOB zichtbaar gemaakt kunnen worden.
Nog even, en ze gaan een winst en verlies rekening voeren.
Er was hier al eens een accountant Leo Verhoef die hier iets over heeft geschreven……….

 
Stem of voeg toe aan:

2 Comments to “Belasting in Almelo”

 1. Danny schreef:

  “Wat kosten die paaltjes en onderhoud van uitlaatplekken per hond? 1 euro per jaar? Meer zal het niet zijn lijkt me.”

  Pardon? “ONDERHOUD VAN UITLAATPLEKKEN”?? Laat ik u even uit de droom helpen, ze kosten zelfs geen 1 euro per jaar om het simpele feit dat de uitlaatplekken NIET worden onderhouden!

  Gaat u maar kijken op de Rembrandtlaan, tussen winkelcentrum en Maardijk, (staan gele bordjes), stront zover je kunt zien! NIETS wordt er opgeruimd! Het zal een feest zijn om daar in de zomer je hond uit te laten. Moet je natuurlijk je gasmasker niet vergeten!

  Deze gemeente SPOORT niet! En dat geldt niet alleen voor het hondenbeleid. Hahaha dat noemen ze een “beleid”. Zet de Josti band maar in het stadhuis. Slechter zullen die het zeker niet doen dan al die zelfingenomen blaaskaken.

 2. Furr schreef:

  Ik zal nog eens wat moois vertellen. Een aantal jaren terug kwamen er overal honden toiletten. Geen enkele hond die daar zomaar even zijn behoefte doet dus wat deed de gemeente? Bood een cursus aan. Wij gelijk onze 2 honden opgegeven want je wilt niet meteen alles afkraken, eerst eens zien of zo’n cursus helpt.
  Nooit meer iets van gehoord. Zelf maar eens gebeld, antwoord: sorry er was te weinig animo.

  Pggggg wat een gemeente!

Leave a Reply