Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Almelo moet het doen zonder Pim (Het Parool)

HET PAROOL

Amsterdam, maandag 18 april 2011

Almelo moet het doen zonder Pim

ROB ROMBOUTS

AMSTERDAM

Fractievoorzitter Harry de Olde en Sjoerd Visser van oppositiepartij Partij Vrij Almelo hadden het levensgrote beeld van Pim Fortuyn in de at your service-houding graag meegenomen, maar ze moesten terug over de A1 zonder beeld achter in hun Opel Agila.

Het uiteindelijke bod op de veiling, 20.000 euro, ging hun partijkas te boven.

De nieuwe eigenaar, die dit bedrag telefonisch bood, wilde niet bekend worden. Veilingmeester Peter Trommelen van veilinghuis De Eland in Diemen kon slechts melden dat de koper een vrouw was die Fortuyn nog bij leven had gekend en dat het beeld in ‘een privéomgeving’ in Nederland wordt neergezet.

Opvallend was dat via een andere telefoonlijn ook makelaar en Fortuynfan Harry Mens een poging deed het beeld te kopen. Na een bod van zevenduizend euro hing hij op. Opmerkelijk, want Mens gaf ooit opdracht én betaalde (naar schatting meer dan 30.000 euro) voor dit beeld, dat tot voor kort voor Palazzo di Pietro, het voormalige Rotterdamse woonhuis van Fortuyn stond. De nieuwe eigenaar is erop uitgekeken.

Sterker, Mens liet kunstenares Daphne du Barry twee identieke beelden maken van de politicus die in 2002 werd vermoord. Beeld nummer 1 staat bij Mens in de opslag in Lisse. Dit beeld werd beschadigd toen een transporteur een viaduct vergat. “Helaas werd Pim voor de tweede keer onthoofd,” aldus Trommelen. “Het beeld ter veiling gesigneerd nummer twee is gaaf, nooit beschadigd en heeft geen deuk in het achterhoofd.”

Afgelopen week ontstond enige onduidelijkheid toen bekend werd dat beeld 1, dat met de buts in het achterhoofd, gratis bij Mens opgehaald kon worden, mits het op een mooie plek zou belanden. Een verhaal waar veilingmeester Trommelen, gezien het waardeondermijnend effect op zíjn beeld, niet blij mee was. Trommelen: “Maar bij een mooie plek denkt meneer Mens aan Binnenhof, Lange Voorhout, Coolsingel of Dam. De gemeente Rotterdam heeft al een borstbeeld.”

De nieuwe eigenaar betaalt uiteindelijk 25.801 (20.000 plus opgeld). Trommelen was tevreden, al was de opbrengst tevoren op 20.000 tot 40.000 euro geschat.

Almeloër Harry de Olde, voormalig secretaris van de afdeling Twente van de Lijst Pim Fortuyn (LPF), had het beeld willen neerzetten voor het gemeentehuis ‘wel stevig vastzetten in verband met koperdieven’. Pim is voor De Olde de man van het vrije woord, het symbool van medezeggenschap. “En daar schort het heel erg aan bij dit gemeentebestuur van Almelo.”

Had Fortuyn eigenlijk wat met Almelo? Jazeker. Volgens De Olde was Pim één keer in Almelo geweest, op uitnodiging van de bibliotheekdirecteur ‘die hier nog mooie verhalen over kan vertellen’.

Als De Olde het beeld had verworven, dan had hij bronzen Pim laten bijwerken. “Zijn schoenen moeten worden gepoetst en de groene uitslag bij zijn gulp moet weg.” In Twentse tongval: “Voor de rest: hartstikke mooi!”

Maar met hun ‘uiterste bod’ van duizend euro kwamen de Twentenaren niet in beeld bij veilingmeester Trommelen, die de veiling met een beginbod van zesduizend euro opende. “Maar we zijn naar Amsterdam gekomen. We hebben gedaan wat we hadden beloofd. Net als Pim,” aldus Visser, voordat ze in hun Opeltje stapten. “En ook belangrijk: we hebben de foto’s.”

Theo Van Rhijn

Stem of voeg toe aan:

Leave a Reply