Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Een les voor het Almelose college

Luxe vakantiepark bijna failliet

Boeren die geïnvesteerd hebben in het noodlijdende Drentse recreatiepark Hof van Saksen dreigen hun eigen belangenorganisatie, de Land- en Tuinbouw Organisatie Noord (LTO-Noord) voor de rechter te slepen.

De boeren zijn waarschijnlijk 85 procent van hun inleg kwijt, de LTO hield 1,35 miljoen euro commissie over aan het beleggingsdebacle. En dat terwijl de brancheclub niet eens een vergunning had om als tussenpersoon in beleggingsproducten op te treden. Vandaag moeten de boeren stemmen of ze akkoord gaan met een regeling waarbij ze 15 procent van hun inleg terugkrijgen, of dat ze het tot een rechtszaak laten komen.

Het moest het Centerparcs voor de welgestelden worden. Geen eenheidsbungalows, maar vakantiewoningen vermomd als Saksische boerderijen met rieten daken. LTO Noord prees het investeringsproject namens ontwikkelaar Phanos aan als ideale oudedagsvoorziening voor aangesloten boeren en hield deelnemers een mooi rendement van acht procent per jaar voor. In totaal investeerden boeren via LTO Noord 27 miljoen euro, gemiddeld zo’n 30.000 euro per boer.

Het park bij het gehucht Nooitgedacht, op zo’n tien kilometer van Assen, opende in 2007 de poorten. Maar de rijke vakantievierders kwamen niet. Wel de economische crisis. De huurinkomsten uit de huisjes bleken te laag om de rente op de leningen te betalen. Hof van Saksen staat nu op de rand van het faillissement en de boeren die erin investeerden dreigen het grootste deel van hun inleg kwijt te raken.

Met de banken is afgesproken dat er een fonds komt waaruit gedupeerden 15 procent van hun inleg terugkrijgen. Wie daarvoor tekent, doet afstand van de mogelijkheid om gerechtelijke stappen te nemen. Het park zou daarna kunnen worden doorverkocht.

Veel is 15 procent niet, maar volgens adviesbureau Deminor valt er weinig meer uit te halen. Vandaag is de deadline en moeten de boeren aangeven of ze akkoord gaan. Ruim de helft heeft daarvoor eerder al getekend, maar anderen beraden zich nog op juridische stappen, met name tegen LTO Noord, de eigen belangenorganisatie waar ze veel vertrouwen in hadden.

Waarom een brancheorganisatie als LTO Noord überhaupt in beleggingsadviezen doet? “Ze zullen wel eurotekens in de ogen hebben gehad”, zegt Gijsbert van den Brink van de stichting die de belangen van gedupeerden behartigt. “LTO Noord kreeg vijf procent commissie van ontwikkelaar Phanos op het aanbrengen van investeerders. In totaal legden boeren 27 miljoen euro in. LTO kreeg dus 1,35 miljoen euro.”

Toch is dat geen reden om LTO Noord aan te klagen, denkt Van den Brink. “Als je belegt, weet je dat je risico’s loopt. Wel is het wonderlijk dat LTO Noord adviseerde over de belegging zonder vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Maar dan nog moet je kunnen aantonen dat je als boer schade hebt geleden door het feit dat die vergunning ontbrak. Dat is lastig en leidt vermoedelijk tot jaren procederen.”

Advocaat Marcus Bijlo denkt daar anders over. “LTO had dit product niet mogen verkopen, en als dat niet was gebeurd, waren de boeren nu niet gedupeerd.” Bijlo verwacht dat ze een goede kans maken voor de rechter. “LTO begeleidt boeren ook bij belangrijke beslissingen als bedrijfsoverdracht. Het is een organisatie waar boeren een groot vertrouwen in hebben. Door vervolgens niet goed te wijzen op de risico’s van deze pensioenbelegging, is LTO tekort geschoten in haar zorgplicht.”

Dinsdag is de laatste dag waarop beleggers kunnen beslissen over het voorstel om afscheid te nemen van het verliesgevende park. Volgens Bijloo zijn 750 boeren in het project gestapt en hebben ze in totaal 27 miljoen euro ingelegd.

De boeren deden dat op aanraden van hun belangenorganisatie LTO Noord, die volgens Bijloo 1,35 miljoen euro heeft ontvangen voor bemiddeling bij het park, dat ontwikkeld is door de Phanos Groep.

Bijloo stuurt aan op een gesprek met LTO Noord om meer geld los te krijgen voor de gedupeerde boeren, die in 2004 obligaties kochten en daarover vorig jaar nog rente ontvingen.

Als de beleggers akkoord gaan met het voorstel van de banken moeten ze volgens hem afzien van juridische stappen.

Niet alleen boeren kochten de obligaties. Andere beleggers staken ongeveer 25 miljoen in het project, aldus Bijloo.

REACTIE:

Het lijkt veel op Blauwestad in Groningen en de geplande wijk Waterrijk in Almelo. Die laatste is gelukkig nog niet gebouwd, maar daar wil men een wijk maken om rijken vanuit het westen te trekken. Die reden wordt steeds meer gebruikt om bepaalde projecten erdoor te krijgen, terwijl die plannen uit pure dagdromerij bestaan, en er totaal geen enkele garantie is dat die dromen uitkomen.

Sjoerd Visser

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

3 Comments to “Een les voor het Almelose college”

  1. Jacqueline schreef:

    De bewuste projektontwikkelaar was Phanos tot voor kort dè sponsor van Cupfighter FC Utrecht. Vanwege grote financiële problemen in dit onroerendgoedsegment zijn ze een aantal maanden geleden al gestopt met shirtsponsering. Probleem is alleen dat half Utrecht nog steeds voor joker loopt met een shirt van een failliete sponsor.

  2. henk schreef:

    Interessante artikelen, groeten, Henk

  3. Hans schreef:

    Dit is echt een erg leuk artikel

Leave a Reply