Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Hondenbeleid Almelo (Ingezonden)

Ook ik bemerk steeds meer onverdraagzaamheid door de strenge regels. Honden en eigenaren worden erg beperkt door het aanlijnbeleid.Er wordt fors aan hondebelasting geind, maar er zijn voornamelijk veel verboden en geboden en weinig of geen zaken gerealiseerd waar de honden zich heerlijk kunnen uitleven. De meeste losloopgebieden zijn nog in de buurt van (drukke) fietspaden of wegen, langs stilstaand water. (denk aan blauwalg in de zomer)

Uitlaatgebieden worden tijdelijk afgesloten om bouwspullen op te slaan, er worden schapen losgelaten waardoor het gebied ontoegankelijk wordt. en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Plus de honden zoeken steeds langer naar een plekje om te poepen, daar waar het mag ligt het overvol.
Ik sta er helemaal achter dat er geen hondenpoep mag blijven liggen op speelterreinen, wandelpaden ed., maar op het gras of in de bosjes… maar verder keur ik dit hondenbeleid af.
En we praten notabene over een natuurproduct wat door de natuur zelf weer opgeruimd wordt. Ik denk dat we beter over zwerfafval zulke strenge afspraken kunnen maken, dan lopen onze honden ook niet meer door kapotgemaaide blikjes waar zij zich ernstig aan kunnen verwonden.

Ik hoop dat er nog eens op een andere manier naar honden wordt gekeken. dit beleid begint erg te lijken op burgertrutterij, vooral maar regeltjes op loslaten, of het nu zinvol is of niet.

R. Meijlof

https://www.vrijalmelo.nl/2011/05/de-almelose-college-aanpak-stokjes-in-hondenpoep-duwen/

Stem of voeg toe aan:

10 Comments to “Hondenbeleid Almelo (Ingezonden)”

 1. Eugenie (geni) schreef:

  Ook al betalen baasjes trouw hondenbelasting en ruimen ze sociaal de behoeftes op om het milieu te sparen, dan nog zijn ze samen met hun honden niet overal welkom. Dit filmpje toont een oplossing:
  http://a2o2.wordpress.com/

 2. moi schreef:

  Inderdaad, zwerfafval is een veel zwaarder probleem in almelo, alleen ze zien het niet!!
  Mooi speelbos gemaakt alleen je kunt er bijna niet spelen, want het ligt vol met rommel, maar er is daar ook geen prullebak(niet dat ze er dan wat in gooien mja)

 3. MK schreef:

  Gezien het feit dat er 300.000 euro per jaar binnenkomt aan hondenbelasting is het een grof schandaal dat de gemeente NERGENS een omheinde plaats heeft gemaakt waar honden kunnen loslopen en spelen.

  Op de nieuwe “hondenkaart” van de gemeente staat o.a. “er zijn hondenvoorzieningen gemaakt. Zo heeft de gemeente hondenuitlaatgebieden aangewezen”

  Is “aanwijzen” van een gebied tegenwoordig ook al “maken”?

  Laat ik eens even een voorbeeld nemen: de Koedijk en Maardijk zijn “aangewezen” als hondenuitlaatgebied. Er staan groene paaltjes dus de honden mogen daar loslopen. Maar helaas, het stikt er van de fietsers, scheurende brommers, auto’s van de voetballende menigte. De strook gras is 50 cm. breed dus houdt iedereen zijn hond aan de lijn.

  Die onzinnige paaltjes hebben 30.000 euro gekost! Hoewel het veel geld lijkt, is het natuurlijk maar 10% van de jaarlijkse hondenbelasting inkomsten. Alle voorgaande jaren heeft de gemeente NIETS gedaan voor de hondenbezitters! en het geld gewoon in de een of andere bodemloze put gestort. (Waarvan er velen zijn in Almelo).

  Voor die 30.000 euro had er in elke wijk een omheind speelveld voor honden gerealiseerd kunnen worden!! i.p.v. waardeloze paaltjes. Een rood paaltje bij een kinderspeelplaats/zandbak dus: verboden voor honden. ELKE avond als ik met mijn hond buiten loop zie ik KATTEN zitten schijten in zo’n zandbak bij mij in de buurt.

  Loslopende katten, ongelijk liggende stoeptegels, zwerfvuil, overlast van bomen waarvan de wortels het wegdek omhoog duwen en zo kan ik nog wel een poosje verder gaan. In plaats van daar iets aan te doen, heeft de gemeente een hetze tegen hondenbezitters gestart.

  Eigenlijk zou elke inwoner van Almelo die een hond heeft, moeten weigeren om nog 1 cent hondenbelasting te betalen zolang de gemeente blind en doof blijft voor het verzoek om hondenspeelplaatsen te realiseren.

 4. Sjoerd Visser schreef:

  Weer een typisch Almeloos geval van weer iets in 2 x doen (en dan nog steeds niet goed.) En wat mag dat allemaal kosten…al die paaltjes, controleurs en deze hondenkaarten? Meer dan hondenspeeltuinen/uitlaatplaatsen in elke wijk…waardoor de poepoverlast in de wijken aanzienlijk verminderd. Helaas hebben we in Almelo NOG STEEDS die BIJZIENDE Gemeente die het blijkbaar “toch weer beter weet en beter ziet”. Ondanks dat de Gemeente erkende dat men het niet altijd beter weet en dat de Gemeente moet luisteren naar mensen in de samenleving met andere ideeën…doet men dat WEER niet en doet voor de rest niets met die andere inzichten. Het klinkt wel leuk dat je je fouten erkend, maar als je er vervolgens niks mee doet…dan hebben die woorden geen enkele waarde. Blijkens deze nieuwe “oplossing” heeft men nog steeds NIETS geleerd. Helaas.

 5. Furr schreef:

  mee eens, zie reactie TCT

 6. MK schreef:

  Nog zoiets:

  Aan de rand van het veld op het Acacia plein staat sinds tijden een bak waar de zakjes met hondenpoep moeten worden gedeponeerd. Heel vaak liggen de ruim gevulde zakjes ONDER die bak omdat hij VOL is.

  Wie schetst mijn verbazing toen ik een paar dagen geleden ontdekte dat er GELE paaltjes zijn geplaatst op het veld. Die betekenen dat de poep mag blijven liggen. Hoera hoera. Maar die poepzakjes bak staat er OOK nog.!

  Zie hier de logica van de Gemeente Almelo.

 7. Baronesse vanhepjeniks totplukmekaal Zu bedelstaf schreef:

  de enige die aangelijnd moet worden zijn de absurde politici die dit bedenken,honden moeten kunnen spelen en rennen.Waarschijnlijk vind de oorsprong van deze regel bij de politici thuis,ik veronderstel dat ze een stel koters hebben die naar alle vermoedens aangelijnd zijn, niet mogen spelen ,laat staan met andee kinderen rennen.Dit zijn mannen die alles willen manupuleren en beheersen, meschien zit moeders de vrouw ook wel aangelijn vast aan het aanrecht.

 8. Taunya schreef:

  Aan duidelijkheid niets te wensen over. U weet waarover u schrijft, bedankt.

 9. Joy schreef:

  Wij hebben contact gehad met de gemeente en die vertellen dat er niet genoeg boa’s zijn om controle te houden. Wij hebben zelf 3 honden, gaan netjes naar het gedeelte waar de hond zijn behoeftes kan doen en zien tot onze verbazing dat 90% van de hondenbezitsters hun beestje de behoeftes daar te laten doen waar het niet mag (op de kaart aangegeven met rood) en zelfs op speelveld van kinderen enorme bolussen laten liggen van hun huisdier. Ze lopen met zakjes maar die worden gebruikt voor de sier en zullen niet gebruikt worden voor de uitwerpselen van hun huisdier. Wij vinden zelfs voor ons huis op de stoep drollen. Wij denken dus dat er veel smeerpijpen in Almelo wonen. Als ik er 1 betrap gaat de stront in de zak en gooi ik het door hun brievenbus

 10. Harry schreef:

  Dank voor uw reactie,

  Wij denken dat een groot deel van het probleem inderdaad zit in het “ik betaal belasting” verhaal. Schaf de hondenbelasting af en scherp het opruimprincipe aan of ga de hondenbelasting (bijna 450.000 euro) besteden aan voorzieningen.
  In de gemeente Oss bijvoorbeeld zijn de hondenuitlaatplaatsen komen te vervallen en zijn er hondenlosloopgebieden in diverse kernen van de gemeente. Al deze losloopgebieden hebben een omheining en worden gemaaid en geveegd door de gemeente. Ook zijn er speciale afvalbakken die aangesloten zijn op het riool.
  De PVA is ter plekke wezen kijken en heeft gesproken met diverse eigenaren van honden. De mensen zijn (zeer) tevreden met deze aanpak.

  Harry de Olde

Leave a Reply