Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Toeristenbelasting in Almelo

 

VOORZITTER !

Uw voorstel om óók in de gemeente Almelo de toerismebelasting in te voeren betekent feitelijk een verdere lastenverzwaring voor hotel, pension of camping !

Dit terwijl de koopkracht voor zelfstandigen in 2010 reeds met 1,4% terugliep. De grootste terugval sinds 1985 volgens publicaties in De Trouw en de Volkskrant van 9 respectievelijk 12 juli jongstleden !
Ik heb het dan nog niet over het feit dat 2011 ongeveer de slechtste zomer was van de afgelopen 100 jaar waardoor omzet dus inkomen ongetwijfeld al veel te ver is teruggelopen.
Deze toeristenbelasting is bovendien vóór de aanvang reeds uiterst omstreden omdat de gemeente Almelo, zo is gebleken uit een schrijven van de camping Erve Henderikshoeve van 4 augustus jl.,  immers al jaren nalatig is in haar zorgplicht naar de burgers !

Zo is gebleken dat de bereikbaarheid van de bewuste camping de afgelopen 4 jaar steeds slechter is geworden door afsluiting van wegen en sluiting van de overweg aan de Deldensestraat. Klachten hierover worden al jaren genegeerd !

Zo zou er diverse malen aan de gemeente verzocht zijn om een betere bewegwijzering naar de camping te realiseren. Hier is ook nimmer een gevolg aan gegeven !

Zo is enkele jaren geleden de bewuste camping gedwongen gebruik te maken van een drukriool. Ondanks talloze storingen zijn verzoeken aan de gemeente om dit te repareren is nimmer voldaan !

Zo kan ik nog wel even doorgaan ! Kortom, de gemeente geeft voortdurend blijk van grove nalatigheid in haar zorgplicht. Dus een nieuwe heffing is voor onze fractie dan ook volstrekt onbespreekbaar !

Voorts is uit een publicatie van de Kamer van Koophandel  op 9 juli jl in de Volkskrant gebleken dat deze heffing meestal niet gebruikt wordt voor de sector toerisme en recreatie maar doorgaans in de Algemene Middelen verdwijnt !  Er is zelfs vastgesteld dat het aandeel voor toeristische activiteiten tussen 2008 en 2011 is gedaald van 23 naar 18% en het aantal gemeentes dat de heffing helemaal laat verdwijnen in de Algemene Middelen is zelfs toegenomen van 31 naar 44 ! Hiervoor zou een taak weggelegd zijn voor de rijksoverheid om dit soort wanpresterende gemeentes onmiddelijk te korten op hun rijksbijdrage aan deze gemeentes !

Zelfs de Vereniging Nederlandse Gemeenten geeft toe in de Volkskrant van 9 juli jl. en dan citeer ik: “dat het altijd al de bedoeling is geweest dat de toeristenbelasting ten bate van de algemene middelen komt” (einde citaat) Het wordt daarom tijd dat ook de Raad van State terzake zich eens corrigerend gaat uitspreken over dit oneigenlijk gebrek van gemeenschapsgeld want dit kan natuurlijk niet !

Voorzitter, U zult begrijpen dat onze fractie mordicus tegen deze zoveelste lokale heffing is !

Met vriendelijke groeten,

Partij Vrij Almelo

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

4 Comments to “Toeristenbelasting in Almelo”

  1. Irene schreef:

    Leuk stuk! Met dank aan iedereen, dwz Volkskrant, Trouw en Kamer van Koophandel die hiervoor waardevol onderzoek hebben verricht !

  2. […] Toeristenbelasting in Almelo […]

  3. […] Toeristenbelasting in Almelo | Partij Vrij Almelo […]

Leave a Reply