Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Leegstand op het SOWECO terrein

Geacht College

Ontkennen helpt niet meer en goede hoop koesteren voor een nieuw gemeentehuis wordt zo langzamerhand naar het land der vastgoed fabelen verbannen. We zitten in een diepe Almelose crisis. Of we het nu niet zagen aankomen? Soms ziet een enkeling de details van de ondergang helderder dan een voltallig college dat zich vasthoudt aan vooruitzichten uit het verleden. Het gaat wél over een nieuw gemeentehuis van 58 miljoen. We hebben in Almelo straks met twee: een ‘oud’ en een ‘nieuw’ gemeentehuis te doen. Nee, we gaan niet weer herhalen dat Almelo er slecht voorstaat en dat het nieuwe gemeentehuis er niet moet komen omdat we er eigenlijk geen geld voor hebben, en dat een artikel-12-status daar straks een gevolg van is. Dat hebt u op onze site meerdere keren kunnen lezen.

Maar we hebben een oplossing: Omdat wethouder Mieke Kuik en tevens voorzitter van het bestuur van Soweco het werk en inkomen van WSW medewerkers niet meer wil garanderen komen de gebouwen op het Soweco-terrein leeg te staan. De Partij Vrij Almelo kreeg vanmorgen een rondleiding om de meer dan belabberde situatie waarin Soweco zich momenteel bevindt zelf in ogenschouw te nemen en kwam met schrik tot de ontdekking dat het hoofdgebouw met bijbehorende kantoren ook al bijna leeg staan.
Een ideale plek om met zo min mogelijk kosten en wat aanpassingen onze gemeente ambtenaren een prachtige locatie te gunnen.

Ook kunnen zij bijvoorbeeld kennis nemen van obstakels en oplossingen voor mensen met een beperking. Denk hierbij ook aan raadsleden en wethouders. Zij kunnen bijdragen aan goed beleid voor mensen met een beperking in de eigen gemeente.

Het motto van ons huidige kabinet is immers: samen werken, samen leven.

Bijgevoegd de foto’s van de kantoorflat SOWECO waar plaats is voor ca. 200 ambtenaren. Meubilair is volop aanwezig. Ook pantry (keukentje) en airco’s zijn aanwezig. Een prachtige receptie met uitzicht staat onze gemeente-ambtenaren ter beschikking evenals een fitnesscentrum voor de wat gezondere ambtenaren.
Bovendien zijn er genoeg parkeerplaatsen en is er een bushalte voor de deur. Desgewenst wil de SOWECO de geplaatste ambtenaren ook wel met een bus ophalen bij het station.

Je kunt je natuurlijk wel gaan afvragen of het nodig is om 40 uur in de week in hetzelfde gebouw aanwezig te zijn. Er zijn voldoende alternatieven om een groot deel van je tijd niet afhankelijk hoeven te zijn van die ene wel prachtige locatie. Dat geeft ruimte om je werk anders te gaan organiseren. Door b.v. thuis te werken kun je misschien rustiger werken en de verdeling tussen werk en vrije tijd makkelijker verschuiven. Maar behalve thuiswerken kun je ook op andere plekken werken. Wij dachten direct aan de half leegstaande Javatoren.

Van de geplande bouw van een nieuw Gemeentehuis dient dus door dit mooie alternatief direct te worden afgezien. Voor alle gemeenschappelijke belangen gaat de hand op de knip, behalve het door u geplande prestigeobject!

Wij zouden u willen vragen hier eens serieus over na te denken..

Met vriendelijke groeten,

Namens de Partij Vrij Almelo,

Harry de Olde,  fractie-voorzitter

 

Foto0249

Foto0250

Stem of voeg toe aan:

6 Comments to “Leegstand op het SOWECO terrein”

 1. Jenny schreef:

  Wat een prachtig idee.
  Hopelijk doen B&W er iets mee !!!

 2. Sjoerd Visser schreef:

  Ik ben er bang voor Jenny…men praat maar door over het (oude) plan dat in andere economische tijden de oorsprong vond. Men wil tenminste 1 paradepaardje van het vorige college overeind houden, koste-wat-het-kost. Ook al zijn de economische omstandigheden drastisch gewijzigd: in Almelo houdt men de poot stijf en gaat door met de oude bestuurscultuur…die er ook al was ten tijden van het gesteggel met die Fortezzatorens. Zelfs een nadelig Fortezza-rapport met negatieve conclusies over die bestuurlijke dwalingen (“leermomenten”) en de tv-uitzendingen die de overheidsverspilling aantonen (waaronder de nieuwe trend om maar wat stadhuizen in den lande te bouwen) spoort het huidige college NIET aan om die gedachte over een nieuw Stadhuis te wijzigen of te elimineren.
  En zo wordt door de overheid de staatsschuld hoog gehouden: men heeft er immers nooit genoeg geld voor en neemt daarnaast van vele mensen geld af onder de drogreden: bezuinigingen.
  Het is gewoon klinkklare overheidsoplichting: massa-oplichting op grote schaal met daarnaast de nodige diefstal middels drogredenen erbij. Met hun tegenstrijdige beleidsvoering die de problemen maar in stand houden en zelfs uitbreiden. Al die loze overheidsbeloftes in de loop der jaren tonen zorgen tevens voor toename van wantrouwen. Je hoort steeds vaker dat de overheid geen betrouwbare (zaken)partner is en dat men daar niet meer mee wil samenwerken wegens de doorgaande diefstal die men bezuinigingen noemt.

  Datum persconferentie nieuw stadhuis gewijzigd!
  De persconferentie zal plaatsvinden op 6 maart om 16.00 uur op het stadhuis.

 3. merel schreef:

  Tja maar alles op een rijtje gezet wordt er nu zo bezuinigd dat er niets meer verdiend wordt en de bezuinigingen niets meer uithalen.
  Ik weet dat jullie tegen al die ambtenarij zijn en ik vind dat jullie gedeeltelijk wel gelijk hebben, maar de bezuinigingen die nu worden doorgevoerd o.a. bij Soweco, gaat ook ten koste van leveranciers. En waar gaan al die ambtenaren heen?
  Bezuinigen is goed, maar dat kan ook door slarissen te korten, inkoop kosten te verlagen en goede prijsafspraken te maken.
  Er wordt nu op een belachelijke manier bezuinigd tot er niets meer te bezuingigen valt maar ook niet te verdienen. Jammer

 4. Arno niem schreef:

  Inderdaad merel. Als je een boom te ver snoeit gaat hij dood.
  Als je hem goed snoeit en zorgt voor water en mest, dan gaat hij weer groeien en bloeien als nooit te voor.
  Soweco is natuurlijk niet alleen maar een geldverslinder geweest. Voor sommige projecten zijn al die bezuinigingen toch wel jammer.

 5. Sjoerd Visser schreef:

  Straks (02-03-2012) in Kanniewaarzijn Ned 1 om 22:30u óók: Weggegooid geld: stadhuis Westland. Leermoment voor #Gemeente Almelo?

Leave a Reply