Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Ontwikkeling Almelo Noordflank (Waterrijk)

 

IMG_4133

Plan Waterrijk

Jarenlang was het een mooie melkkoe voor gemeenten: grond. Opkopen, de bodem saneren, klaarmaken voor de bouw en dan doorverkopen aan projectontwikkelaars. Om de grond te kopen sloten gemeenten leningen af als ze geen eigen geld hadden en ontwikkelaars hoefden pas te bouwen als er zo’n 70% van de huizen op papier was verkocht. Geen onzekerheid dus voor de ontwikkelaar. Maar des te meer voor de gemeente. Nu de woningmarkt stil ligt, komen veel gemeenten in de problemen……..ook Almelo.

Het oorspronkelijke plan Waterrijk met de bouw van 3000 woningen is hier een (mooi) voorbeeld van en daar zal dus in geknipt moeten worden. Dit betekent dat er een verkleind stedenbouwkundig ontwerp komt voor de bouw van ongeveer 1600 woningen. Dit ontwerp met de naam “Mediaanvariant” behelst een zuidelijk plangebied met de werknaam Almelo Noordflank. De Partij Vrij Almelo heeft zo zijn bedenkingen over dit plan want door de economische en financiële crisis is het landschap van gebiedsontwikkeling veranderd. De gevolgen van de crisis zijn ook binnen onze gemeente met een actieve grondpolitiek merkbaar. Op alle mogelijke manieren probeert men te zoeken dit project de “Mediaanvariant” haalbaar te maken en tegelijkertijd de gemeentelijke risico’s te minimaliseren.

Wij vragen ons af welke belangen er bij onze gemeente spelen en hoe rekent de markt? Niemand koopt nog een huis als je eigen huis nog niet verkocht is, iedereen wacht op iedereen. Een andere groep met problemen zijn huurders die nu geen hypotheek kunnen krijgen. Ook die groep is dus niet in staat tot de markt toe te treden. Achteraf lijkt het makkelijk: je had gewoon niet aan actieve grondpolitiek moeten gaan doen. Dan hadden alle ontwikkelaars nu de pijn gehad. Maar we hadden geen keus: we kunnen beter zelf regie voeren dan overgeleverd zijn aan projectontwikkelaars.

Maar goed: doordat de financiële middelen van de gemeente Almelo nog steeds uiterst beperkt zijn komt men nu met een nieuw herziend plan voor de bouw in 2013 van 10 woningen (was 30). De rest is doorgeschoven naar respectievelijk 2014 en 2015. Tegenwoordig maak je al een plan voor pakweg 10 woningen zodat je veel makkelijker bij kunt sturen. Wegenstructuur, twee-onder-een-kap woningen, vrijstaande kavels, daar kan tussentijds zoveel aan veranderen dat bij één groot plan de boel nadien op slot kan komen te staan door veranderende omstandigheden.

En besef ook: als we toch die 1600 woningen willen bouwen de kosten niet simpelweg uit onze begroting  gaan halen want dat is een te groot risico. Houd dus niet al je plannetjes overeind, maar wil je dat toch gaan doen.

……….koop staatsloten.

Harry de Olde

https://www.vrijalmelo.nl/2010/04/almelo-krijgt-aanbod-windenergie/

Stem of voeg toe aan:

2 Comments to “Ontwikkeling Almelo Noordflank (Waterrijk)”

  1. Arno Niem schreef:

    Ook dit gaat niet meer door…, er is gewoonweg geen geld voor. En er zal in de komende maanden alleen maar minder liquide middelen komen.

  2. Jansema schreef:

    En er kan niet eens een stukje grond af voor de bouw van een nieuw dierenzorgcentrum. Iets wat door de Almelose gemeenschap wel gerealiseerd kan worden. Dan komt Almelo toch nog een keer positief in het nieuws.

Leave a Reply