Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
De visie van de Partij Vrij Almelo (onderzoek Herijking Masterplan)
Helmond als voorbeeld voor PVA

Voorzitter,

Kijkend naar onze stad Almelo en kijkend naar de politieke wensen van de Partij Vrij Almelo alsmede naar de samenvatting in het raadsvoorstel, vragen wij ons af hoe het zover heeft kunnen komen. Is Almelo nog wel aantrekkelijk genoeg? En waar de één Las Vegas als aantrekkelijke stad ziet……..moet de ander er niet aan dènken om in een dergelijke nep-glitter-glamour stad te wonen………

In december 2009 verscheen het boek: “De aantrekkelijke stad” van Gerard Marlet. Hij stelt vast dat Amsterdam, Haarlem, Utrecht, Helmond, Maastricht en Groningen de aantrekkelijkste steden van Nederland zijn.

Almelo staat onderaan in het rijtje van de minst aantrekkelijke steden. Blijkbaar hebben we nog een wereld te winnen….

De vraag is: hoe bereiken we dat Almelo een aantrekkelijke stad wordt?

Toch maar proberen rijke en hoogopgeleide mensen naar Almelo te halen door dure huizen te bouwen? Dit zal onze stad meteen duurder maken zodat de middengroep – die het nu toch al moeilijk heeft -, zal verdwijnen. Zij valt namelijk tussen wal en schip: te arm voor dure koopwoningen maar te rijk voor sociale huurwoningen.

Ook heeft Almelo – naar de mening van de PVA terecht – een fobie voor hoogbouw in de binnenstad. Als je burgers vraagt wat ze willen dan kiezen ze àltijd voor een groene variant met daarbij een goede horeca en een rijk cultureel aanbod in een mooi historisch centrum. In steden met een hoog cultureel aanbod is over het algemeen ook meer werk. Veel banen bevinden zich in de verzorgende sectoren, zoals horeca en detailhandel met oog voor kleine ondernemers die juist het verschil kunnen maken in een stad met eenheidsworst of een stad met een diversiteit aan winkels.

Voorzitter, “de Henken en Ingrids” willen nu eindelijk eens in klip en klare taal horen waaròm de besluiten die in het stadhuis genomen werden en worden, goed zouden zijn voor hun stad. Als je je inzet, op welke stoel dan ook, doe je dat met gedrevenheid èn met de wil om iets te bereiken. Hetgeen bereikt wil worden moet vast omlijnd zijn en behoort niet te bestaan uit “losse flodders”: vandaag willen we dit en volgende week willen we weer iets totaal anders!

Communicatie met de inwoners van Almelo is daarom van cruciaal belang.

Vraag onze inwoners om mee te denken, ideeën aan te dragen, hoe we van Almelo een mooie, aantrekkelijke, bruisende en veilige stad kunnen maken…Niet alleen voor onze eigen inwoners maar waar het ook voor mensen van buiten de stad prettig vertoeven is.

De Partij Vrij Almelo is bereid met u om de tafel te gaan zitten. Dat scheelt u het zoveelste onderzoek en levert u meteen weer een besparing van 20.000 euro op.

Dank U

 

 

Reactie:

In 2011 diende de Partij Vrij Almelo al een plan in bij de gemeente Almelo om mee te denken met het college van B&W

Dit plan is in de prullenbak verdwenen………………………

Het terugbrengen van het water in de binnenstad zal na onze mening sterk gaan bijdragen aan het herstel van de identiteit van Almelo als “Waterstad”. Vooral wanneer het water bevaarbaar wordt voor lichte boten, zal het leiden tot levendigheid in de stad. Door op een verstandige manier het water bij het centrum te betrekken, kan dit zelfs leiden tot enige vorm van groei op het gebied van toerisme. Niet op de laatste plaats toeristen buiten Almelo, maar ook de Almelose toerist. De Almeloër zal het leuker gaan vinden in zijn of haar eigen centrum en zal dit centrum dan ook vaker gaan bezoeken..

Eten en drinken hoort bij een gezellig sociaal leven. In een stadshart hoort horeca. Dit geeft Almelo ook meteen ook meer allure en meer gezelligheid.

De nieuwe oude haven is een prachtige plek en uitermate geschikt voor een avond uit of een gezellig terrasje. Het uitzicht op de haven zoals wij ons dit voorstellen geeft het geheel een romantische sfeer aan een bezoek.

De haven is, nadat men de auto heeft geparkeerd in één van de parkeergarages onder de horeca nieuwbouw, of op de parkeerplaats achter de stationsstraat, wandelend of fietsend, te bereiken langs de sfeervolle promenade.

Over het water is de haven en daarmee het centrum van Almelo met een kano, waterfiets of een kleine boot bereikbaar.

Kanoën, roeien, waterfietsen midden in de stad………en in de winter kan schaatsen een mooi alternatief.

Wellicht dat een verbinding met de AA valt te realiseren vanaf bijvoorbeeld de Werfstraat.

Daardoor zal het mogelijk kunnen worden te Kanoën, waterfietsen, of schaatsen via de “nieuwe” oude haven, het Overijssels kanaal, de Haven aan de Westerdok, vervolgens kanaal Almelo Nordhorn en de Hagen, om zo via de AA weer terug te komen in het levendige centrum van Almelo.

Om aan te leggen komt er een lage kade. Er is alleen plaats voor lichte boten zoals kano’s. Grotere schepen en jachten kunnen aanmeren aan de havenkade in het Westerdok.

De zitplaatsen liggen pal aan het wateroppervlakte via een verlaagde kade van ongeveer 4 meter breed.  Door het plaatsen van klassieke lantaarnpalen en water kunstwerken zoals fonteinen met verlichting krijgt de sfeer iets sprookjesachtigs.

Over het water in het verlengde van de Klara Zetkinstraat komt de oude ophaalbrug met silhouet verlichting weer terug. (oude bruggen nog aanwezig)

Voorts komt er een doorgaand fietspad en ruimte om te wandelen en te flaneren. De bevoorrading van de aanliggende panden blijft gegarandeerd. De geplande parkeerplaatsen aan het water zien we graag ondergronds onder de geplande nieuwbouw. Deze nieuwbouw zou de uitstraling moeten hebben van de oude cultuur zoals die nog enigzins is terug te vinden aan de Grotestraat.

Stem of voeg toe aan:

3 Comments to “De visie van de Partij Vrij Almelo (onderzoek Herijking Masterplan)”

 1. Ronald lubach schreef:

  Ik ben iets negatiever geworden.
  Ik ben echt van mening dat de enige reden om in Almelo te wonen is dat je er geboren bent. Maar er is niet 1 reden te bedenken om er te blijven.

  Maar als iedereen de toekomst niet positief zou zien zou niemand meer kinderen krijgen en dat is het einde van het menselijk ras. Dus als er niemand in Almelo zou geloven zal het nooit beter worden. Als iemand Almelo aan kan dan is het Harry met zijn pva. Succes!

 2. Dakdekker Almelo schreef:

  We leven in een tijd dat een besteding van 20 duizend euro gewoon niet zo maar word geaccepteerd, men moet er ook het belang van inzien, en men is nu gewoon meer met zichzelf bezig om de eindjes aan elkaar te knopen, dus men wil dan zoveel geld besteden aan een zoveelste onderzoekje dan kun je verwachten dat men daar niet direct op zit te wachten.

 3. […] De visie van de Partij Vrij Almelo (onderzoek Herijking Masterplan  […]

Leave a Reply