Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Hufterhutten of asocontainers in Almelo

We hebben het steeds maar weer ontkend dat er echte asocialen bestaan.  Het beleid hiervoor komt niet echt van de grond.  De corporaties kunnen er over meepraten.  Nachtelijke excessen, intimidatie en geweld zijn aan de orde van de dag.  Zijn de middelen om extreem lastige huurders aan te pakken wel toereikend?

De recente melding die bij de Partij Vrij Almelo voor de zoveelste keer binnenkwam getuigd dat er weinig wordt gedaan om de gemoederen te bedaren.  De fam. die bij de vete betrokken is zijn al heel lang goede bekenden van de politie……..en van de woningcorporatie.  Bemiddeling of een waarschuwing wil vaak wel helpen maar wat als een probleem hardnekkig is?  Heel vaak durven klagers niet met naam en toenaam aangifte te doen, want de kans is aanwezig dat de overlastveroorzaker verhaal komt halen.  Heel vaak krijgen de corporaties de dossiers niet rond.  Zonder een juridisch medewerker red je het niet meer.  Als het lukt om met ondertekende verklaringen van omwonenden de gang naar de rechter te maken, ben je minimaal een jaar verder.  Nu is het zo dat meer omwonenden gedwongen gaan verhuizen door overlastsituaties dan veroorzakers.

Mensen buiten de samenleving plaatsen, dat doen wij niet graag in Nederland.  Minderheden moeten integreren, cliënten moeten extramuraliseren.  Maar wat doen we in situaties waarin alle politiek correcte opties zijn uitgeput?  En waarin mensen in feite zichzelf buiten de samenleving plaatsen?

We hebben het hier over extreme burenoverlast:  mensen die hun buren terroriseren en daar niet mee willen ophouden.  Alles is al geprobeerd:  praten, bemiddelen, melden bij een meldpunt, dreigen met huisuitzetting.  Niets helpt, de afspraken worden niet nagekomen, de terreur gaat door.  Dus dan maar huisuitzetting.  Maar waar naar toe?

Iedereen in de buurt wil hen kwijt maar bijna niemand wil zijn vingers branden aan een oplossing.  Toch lijkt er een oplossing te zijn die stand lijkt te houden.  En die zowel de buren en de asocialen een zucht van verlichting doet slaken.

Bij zo’n heikel onderwerp gaat altijd veel energie zitten in het zoeken naar de juiste benaming.  “Hufterhutten en “aso-containers zijn niet echt benamingen die bijdragen aan de maatschappelijke acceptatie.  In Denemarken heten ze rare huizen voor “rare leefwijzen”.  Dat klinkt zo gek nog niet.  Men kan daar lawaai maken, rotzooi rond de woning zetten, een bouwvallig schuurtje timmeren en de boel verwaarlozen.  Dat betekent dan wel dat je net als hinderlijke bedrijven buiten woongebieden wordt gehuisvest.  Kleine woonlocaties op afstand van mogelijke omwonenden.

Kortom het zou allemaal kunnen, ook hier in Almelo en wel binnen de huidige beleidskaders.  Nu alleen nog de medewerking van de gemeente, woningcorporaties en opvanginstellingen die het daadwerkelijk gaan beproeven.

Harry de Olde

Stem of voeg toe aan:

4 Comments to “Hufterhutten of asocontainers in Almelo”

 1. Sjoerd Visser schreef:

  Hier moeten eerst de “beschaafde” asocialen weg van hun leidende positie…voordat er een socialere frisse lucht komt die bovenstaand idee in beweging zet. Maar het is blijkbaar te ver van hun bed…dus blijft het zoals het is en neemt -zo te zien en te merken- het asociale in rap tempo toe…wegens het uitblijven van echte oplossingen!!!

 2. Suus schreef:

  In Almelo was al een oplossing, de Pooksbelten, die hadden eigen regels, de camping werd door gemeente Almelo als dropzone gebruikt voor alles wat niet regulier, arm of gescheiden was of die anderzins problemen hadden. Helaas roken ze weer geld, dus moesten die mensen weer gedropt worden in de reguliere woonwijken, nu moeten ze dan in een vrije sector hut, maar niet bij de vrije sector wonen. Hadden we de leemslagen niet over en al afgeschreven op papier voor de gemeente? Dan kan daar mooi het asiel komen en is er ook wel ruimte voor de rare huizen.

 3. Melina schreef:

  Als eerste bewoners van deze hutten wil ik voorstellen, het gehele college van B&W van Almelo ,en het kabinet Rutte aangevuld met de partijen VVD<CDA<PVDA en alles wat deze partijen de hielen likt! Blijft er denk ik weinig partijen over want de politiek is ver gedaald in zijn/haar fatsoen. Ik kan me in elk geval geen enkele bedenken.

 4. Gerard schreef:

  En wat ga jij hier tegen doen Harry ? Of ga je alleen maar klagen vanaf de zijlijn !

Leave a Reply