Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
PVA onderzoekt gratis parkeren binnenstad Almelo

 

??????????????

Koopavond 10 december 2015

 

De PVA pleit er al jaren voor het parkeerbeleid in de binnenstad te veranderen om te voorkomen dat bedrijven nog meer omzetverlies leiden, personeel moeten ontslaan of wegtrekken naar een andere plaats. Stijgende parkeertarieven maken de binnenstad minder aantrekkelijk voor consumenten en ondernemers, Door wegblijvende bezoekers, teruglopende bestedingen en grotere leegstand van winkelvastgoed staat de leefbaarheid van het centrum onder druk.

Veel gemeenten schaffen betaald parkeren af om meer winkelend publiek naar de binnenstad te trekken. Tientallen Nederlandse plaatsen hebben gratis parkeren ingevoerd of hebben plannen om dat te doen. Steenwijk, Veendam, Zaandijk, Koog aan de Zee, Emmen en Hoogezand-Sappemeer zijn voorbeelden van gemeenten die het parkeergeld al hebben afgeschaft om de aantrekkelijkheid van de winkelstraten te vergroten.

Zoals u van de PVA gewend bent zijn wij ook deze keer ter plaatse gaan kijken en hebben gesprekken gevoerd met zowel gemeenteambtenaren als bezoekers in deze gemeenten.

Gemeenten mogen volgens de PVA nooit als doel hebben om de begroting te laten draaien op parkeerinkomsten. Daarnaast is parkeren deel van het visitekaartje van onze stad. Ook Detailhandel Nederland is blij met ons onderzoek naar gratis parkeren binnenstad.

Wethouder Irene ten Seldam, (die het parkeerbeleid in haar portefeuille heeft) heeft daar waarschijnlijk een heel andere mening over want ons goed onderbouwd plan en suggesties legt zij gewoon naast zich neer. De PVA is het zat om nog steeds langdradige discussies met standpunten zus en visies zo aan te horen tot in de late uurtjes en wil een gedegen onderzoek naar de optie vrij parkeren in de binnenstad van Almelo.

Uit een eerste onderzoek van de PVA die op 11 december werd gehouden onder ondernemers in het centrum van Almelo, blijkt dat de ondernemers erg tevreden zijn dat wij dit onderzoek zijn begonnen. De gemeente zal hierop in samenwerking met de ondernemers actie moeten ondernemen om te voorkomen dat de leegstand verder gaat toenemen.

Volgens de PVA zijn winkeliers bereid om te praten over een financiële bijdrage voor de invoering van gratis parkeren. Wij hebben dat kunnen opmaken uit gesprekken die we voerden met Ondernemend Almelo.

Regulering van parkeerdrukte is voor winkeliers ook een punt van aandacht. Misschien moeten we een deel van het centrum blauwe zone maken en op de plaatsen verder van het centrum parkeren zonder maximale parkeertijd. Het zijn zo maar wat gedachten van een winkelier.

Conclusie is dat alle ondervraagden inzien dat winkeliers snakken naar een gastvrij centrum. 

 

 

De uiteindelijke resultaten “gratis parkeren binnenstad Almelo” zal (na dat ons onderzoek is afgerond) binnenkort bekend worden gemaakt.

 

Stem of voeg toe aan:

2 Comments to “PVA onderzoekt gratis parkeren binnenstad Almelo”

  1. Talamini schreef:

    Ik vind dat gratis parkeren er moet komen, de stad is al door de week slecht bezocht en er loopt te weinig publiek .
    De ondernemers hebben het heel moeilijk en als dat niet verandert dan is de grotestraat noord, oranje straat tot koornmarkt denk ik, dan gaan er veel winkels dicht waar onder ook Talamini zelf . Ik zie voor mij geen toekomst in Almelo meer.

    gr G. Talamini

  2. […] PVA onderzoekt gratis parkeren binnenstad Almelo | Partij Vrij Almelo […]

Leave a Reply