Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Dierenleed, het lijkt maar niet te stoppen
Categories: Algemeen

Eén van de drie kittens die onder de lijm werd gevonden in een doos in Amsterdam-Zuid.

Het aantal verwaarloosde, achtergelaten, mishandelde, gewonde en uitgehongerde dieren is de laatste maanden weer schrikbarend toegenomen.

Dierenleed vindt bijna overal plaats, soms zichtbaar maar vaak onzichtbaar, zeker in de journalistieke media of bij politici, die dierenleed enkel ontwaren als er bij hun op wordt gewezen.

Het is wat mij betreft één van de ergst mogelijke misdaden: het mishandelen van dieren.

We hoeven het niet meteen te hebben over legbatterijen of plofkippen, dierenleed stopt immers niet bij wat er straks op uw bord komt te liggen. Het vindt bijna overal plaats, op elk ogenblik, misschien zelfs bij u om de hoek, achter die gevel, of in die tuin, in dat stukje bos, op deze of gene wei. Soms zichtbaar maar vaak onzichtbaar. Dierenasielen in het Oosten, Westen, Noorden of Zuiden van het land…. haast overal weerklinkt dezelfde noodkreet: het aantal opgevangen (en dus verwaarloosde, achtergelaten, mishandelde, gewonde, uitgehongerde dieren) is de laatste maanden schrikbarend toegenomen. Dierenasielen zitten overvol, de kosten voor voeding en verzorging worden ondraaglijk, het aantal helpende handen schiet voortdurend tekort.

De oorzaak van de toenemende verwaarlozing is niet ver te zoeken. In woelige economische tijden worden steeds de zwaksten getroffen en daar horen zeker de dieren bij. Besparingen, onzekere vooruitzichten, oplopende uitgaven, er moet in het gezinsbudget beknibbeld worden en hoe duur ook de brandstof, ons ros op vier wielen moet blijven rijden. En dus wenden we ons tot het paard in de wei, de geit in de stal, de hond in het huis, het konijn in zijn hok, want al die beesten kunnen het toch best met wat minder (waardig) eten doen, het stro kan wat langer blijven liggen en de vaccinatie zullen we maar een keer overslaan. Zo begint het en langzaam maar zeker breidt de verwaarlozing zich uit tot haast onomkeerbare toestanden. Ezels vergaat het bijvoorbeeld als volgt: hoeven worden niet meer gekapt, het dier wordt kreupel, vervolgens zakt het in elkaar, krijgt doorligwonden, wordt blind door een onverzorgde infectie.

En intussen blijven dagelijks ontelbare weerloze dieren in de kou staan, letterlijk en figuurlijk. En is het voor de honderden vrijwilligers pompen of verzuipen en tegelijk oud ijzer sorteren, kroonkurken tellen en om lege inktpatronen bedelen.

Als politici oogkleppen op hebben en zich laten mennen door lobbygroepen die enkel eigenbelang en zelfbehoud nastreven, dan is het aan de burger om zijn verantwoordelijkheid te nemen. U zou luid kunnen balken uit protest, maar tegen dat u gehoor vindt is er weer een paard door zijn poten gezakt, een hond aan een boom gebonden, een kat vergiftigd. Neem u eens  plaats achter  de computer, surf naar de website van een van de vele dierenasielen in ons land en bezorg de dieren in de echte wereld op hun beurt enige tijd plezier.

Ben je getuige van dierenmishandeling?Denk jij dat dieren verwaarloosd worden? Bel dan het landelijk meldnummer 144.

U kunt lid van het het asiel of peter of meter van een dier worden, u kunt giften doen, u kunt een dier adopteren zodat er weer een plek vrijkomt om een ander dier op te vangen of u kunt – en dat kost u niets – vrijwilliger worden en de slachtoffers helpen verzorgen.

Kleine gebaren met grote gevolgen.

Harry de Olde

En de lijst is nog veel langer……….

Ekster opgehangen met ijzerdraad in boom
Nieuwsbron:HartvNL / binnenland

(10-06-2016 09:49 )

Arrestatie voor ophangen herdershond in Oldenzaal
Nieuwsbron:RTL Nieuws / binnenland

(15-03-2016 23:12 )

Hond ‘Noortje’ vastgeketend aangetroffen
Nieuwsbron:HartvNL / binnenland

(29-06-2016 21:50 )

FBI ziet dierenmishandeling als ernstige misdaad

Dierenmishandelaars in de Verenigde Staten kunnen zich dit jaar maar beter bergen. Vanaf 2016 neemt de FBI dierenmishandeling namelijk serieuzer dan voorheen, weet The Huffington Post. Het onderzoeksbureau gaat data verzamelen over dierenmishandelaars via de National Incident-Based Reporting System (NIBRS), waardoor dierenmishandeling op gelijke voet komt te staan met misdaden als doodslag, brandstichting en mishandeling; zij vallen allemaal onder de categorie ‘ernstige misdaden’.

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.