Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Nederland heeft een enorm tekort aan woningen
Categories: Zonder rubriek

Problemen op de woningmarkt

De meeste Nederlanders, 97 procent, vinden dat er problemen op de woningmarkt zijn en er te weinig goede en betaalbare woningen voorhanden zijn. De coronacrisis wordt het meest genoemd als probleem, hierna volgt de woningmarkt. Hiermee is het aandeel van de Nederlanders dat de woningmarkt als probleem ziet groter dan het aandeel van de klimaatverandering.

Op dit moment is er een groot tekort van ruim 330.000 woningen in Nederland. Door de toenemende bevolkingsgroei moeten daarbovenop nog eens een half miljoen huizen extra worden gebouwd. Neem bijvoorbeeld het aantal mensen dat erbij komt door migratie. En dat terwijl migratie de afgelopen jaren de belangrijkste oorzaak was van de groeiende bevolking in Nederland.

https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/bevolkingsteller

Probleem woningmarkt niet in Almelo

Volgens verantwoordelijk wethouder Martin van Rees spelen dergelijke problemen zich gelukkig niet in Almelo af . Wij hebben op dit moment in Almelo geen tekort aan woningen aldus Van Rees. Ook het aantal sociale woningen voldoet aan de vraag die er is. 

Op lange termijn zal er zelfs een overschot komen aan sociale woningen, volgens Van Rees, die de raad voorhield dat alle huisvestingsproblemen zich vooral in het westen van het land afspelen. De komende tien jaar mag Almelo 1600 woningen bouwen. Dat aantal is toereikend, volgens de wethouder.

https://www.cbs.nl/nl-nl/cijfers/detail/83671NED?q=almelo

We zien in Almelo inderdaad woonblokken verrijzen, maar voor iemand met een modaal inkomen zijn die huizen niet betaalbaar. Huurwoningen in de vrije sector zijn schaars. De huur van nieuwe woningen in het middensegment stijgt daarom al gauw tot ruim boven de 1000 euro.

Het gaat er dus niet alleen om hoeveel woningen er moeten komen, maar ook hoe duur ze moeten zijn om binnen het budget van woningzoekenden te vallen. Dat betekent voor politici, onderzoekers en mensen uit de vastgoedsector dat er de komende jaren betaalbare woningen bij moeten komen. 

https://www.ad.nl/wonen/zoveel-woningen-zijn-er-in-2020-gebouwd-per-gemeente~addc856b/

Toch blijft de vraag of het nodig is om al die huizen nieuw te bouwen. Kunnen we de bestaande woonruimte ook beter verdelen? En een betere verdeling van de woonruimte voor jong en oud.

Beantwoording raadsvragen woningnood en jongeren

Groot tekort aan geschikte woningen voor ouderen

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Comments are closed.