Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
KOMT ALMELO IN 2022 BETER UIT MET DE RIJKSMIDDELEN, ZOALS WMO EN JEUGDZORG?
Categories: Zonder rubriek

Gemeentehuis Almelo

Dat is maar zeer de vraag vanwege de ‘herijking’ door de Rijksoverheid aan lokale overheden, met minder dan 100.000 inwoners zoals Almelo. Armoedemagneten zoals de steden met vaak meer dan 100.000 inwoners hebben vanwege hun bevolkingssamenstelling immers relatief veel meer rijksgeld nodig dan kleinere steden, zoals Almelo.

Door de voortdurende gezondheidsstress, diverse corona-maatregelen (minder sociaal contact, digitaal werk en onderwijs) en de economische crisis krijgen kwetsbare groepen in Almelo het nòg zwaarder.

De Algemene Uitkeringen uit het gemeentefonds van de Rijksoverheid, wordt er ondanks een voortdurende discussie over een ‘herijking’ waarbij gemeenten met minder dan 100.000 inwoners moeten gaan inleveren voor grotere gemeenten, door Almelo er toch vanuit gegaan dat deze onverminderd stijgt van 173,7 miljoen naar 182,2 miljoen. 

Per 1 maart 2021 zou er een eerste standpunt verwacht worden en eind juni een definitief standpunt. De invoering van de nieuwe verdeling van het gemeentefonds is nu uitgesteld naar 1 januari 2023, aldus minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) in een brief aan de Tweede Kamer.

De reden voor het opschuiven is ‘de huidige financiële positie van gemeenten en de nog lopende gesprekken met gemeenten over onder andere de toereikendheid van de financiering van de jeugdzorg’, schrijft de minister. ‘

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2021/04/09/uitstel-beantwoording-kamervragen-over-herijking-gemeentefonds

https://www.binnenlandsbestuur.nl/financien/nieuws/nieuwe-herverdeling-gemeentefonds-pas-in-2023.15361468.lynkx

Almelo, programmabegroting 2021

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Comments are closed.