Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Leegstaande winkels in de grotestraat
Categories: Zonder rubriek

Gevelsubsidie voor het opknappen van hun gevel of winkelpui 

De effecten van de coronamaatregelen zorgen de komende paar jaar voor een forse toename in de leegstand in binnensteden, voorspelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). De leegstand van winkels en ook horecazaken zal in 2022 toenemen met maar liefst 40 procent. 

Wie door de grotestraat van Almelo loopt, kan er niet omheen: steeds meer winkelpanden staan (nog steeds) leeg. Het aanbod van kleine, aparte winkeltjes valt tegen. Het winkelaanbod vervlakt en dat terwijl er al jaren plannen zijn om de grotestraat aantrekkelijker te maken.

Wat te doen met al die lege panden? Het ligt het meest voor de hand om er een koffietentje of lunchroom in te beginnen. Koffiedrinken of een broodje eten kan immers niet digitaal. Maar er is een grens aan het aantal horecagelegenheden. Wonen dan? Er is immers een schreeuwend tekort aan betaalbare en dus niet al te grote woonruimte.

Als duidelijk is welke winkels waar een plek kunnen krijgen, moeten de verhuurders ervoor zorgen dat in de leegstaande panden de juiste winkels komen. Zij moeten dan actiever zoeken naar geschikte winkelformules voor de leegstaande panden. Verhuurders moeten bereid zijn nieuwe winkeliers kortere huurcontracten aan te bieden en eventueel dan een deel van de kosten van de inrichting betalen.

Ondernemers die nu in de binnenstad zitten moeten worden gestimuleerd hun winkels op te knappen. Zij kunnen bijvoorbeeld een subsidie krijgen voor het opknappen van hun gevel of winkelpui áls het historische karakter van de binnenstad daardoor beter uit de verf komt.

Goed beschouwd is de winkelgevel het visitekaartje van het bedrijf. Het is immers het eerste wat men ziet en het bepaalt al snel het gevoel bij de winkel. Een mooi verzorgde winkel trekt dus veel eerder publiek. Maar het werkt nog beter als de hele straat wordt opgeknapt.

De Partij Vrij Almelo erkent dat daar niet veel geld voor is. Maar, zo benadrukken wij, veel partijen in de binnenstad – ondernemers, verhuurders, woningbouwcorporaties – hebben belang bij verbetering van het centrum en zullen daarom ook zelf willen investeren, met name de corporaties.

De grotestraat moet zich gaan ontwikkelen tot een toeristische en culturele promenade. Dit stadsdeel moet daarop inspelen door het winkelgebied te verlevendigen met attracties in die sfeer.Almelo: stad van traditie en cultuur, van winkels en gezelligheid, van evenementen en natuur.

Het Almelo van nu draagt gelukkig nog steeds het authentieke karakter van toen. We moeten deze rijke historie blijvend gaan benutten.

Harry de Olde

leegstand aanpakken doe je samen (raadsexcursie 12 april 2019)

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.