Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
WONEN OP WIELEN OF OP WATER
Categories: Zonder rubriek

Cultuur moet worden beschermd


Wie de woonvisie  2020-2030 van de gemeente Almelo erop naslaat, leest alleen dat we de verplichting hebben om het wonen in woonwagens mogelijk te maken. Verder vindt je geen treffers als gezocht wordt op beleid voor woonwagens. 

Daarom zou het goed zijn dat er een vaste contactpersoon binnen de ambtelijke organisatie komt die de belangen van deze bewoners specifiek behartigt. Het aantal woonwagenlocaties in Almelo is bescheiden vergeleken met de rest van het land, maar er dient ook in deze regio meer ruimte te komen voor het bewonen van woonwagens.

Volgens cijfers van de overheid hebben woonwagenbewoners zich echter steeds meer gesetteld. De woning staat nog op wielen, maar lijkt in niets meer op de woonwagen van weleer. De bewoners zijn sterk op elkaar gericht; lopen bij elkaar binnen en trekken met elkaar op als er wat aan de hand is.

Het is dus duidelijk dat we de afgelopen jaren te weinig standplaatsen hebben aangelegd. Terwijl het aantal standplaatsen sinds de jaren zestig gigantisch is afgenomen. Er wordt nu een tekort aan plekken ervaren door de bewoners van woonwagens. De Partij Vrij Almelo zal de gemeente blijvend stimuleren om de komende tijd stappen te zetten in het realiseren van meer standplaatsen.

Laatste woonboot verdwijnt uit ‘waterstad’ Almelo

Almelo afficheert zich graag als ‘de Waterstad van Twente’, maar wil volgens het college geen woonboten (meer) langs de kades. Toch waren de Almelose wateren ooit aangelegd als binnenhavens voor woonboten. Almelo barst van het water. Water is niet alleen leuk om in te spetteren of te sporten, je kunt er ook prima op wonen.

Maar waterwonen staat niet echt meer op de kaart in de stad. Pas na het verdwijnen van de woonboten uit Almelo dringt het besef door dat water kansen biedt.

Het gemeentelijk woonbotenbeleid zou moeten gaan over de kwestie waar wel of geen woonboten zouden kunnen liggen en over de criteria voor uiterlijk, maatvoering en onderhoud.

Wonen op het water is namelijk leven in een ander tempo en geeft een ultiem vrijheidsgevoel. Maar waar in Almelo zouden woonboten nu ideaal zijn?

Wij denken dat woonboten in de stad het imago van Almelo als ‘de ultieme waterstad’ alleen maar goed zal doen.

Partij Vrij Almelo

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.