Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Terug naar het ziekenfonds, goed idee?
Categories: Zonder rubriek

Zorgpremie is sinds de invoering gestegen met zo’n 450 euro

Hadden we het ziekenfonds nog maar’, verzuchten veel Nederlanders. Het ziekenfonds, daar had je geen omkijken naar. De jaarlijkse strijd om nieuwe klanten te winnen was er nog niet. Het oerwoud aan steeds weer veranderende polissen en bijbehorende keuzestress tussen kerst en oud en nieuw was er evenmin. 

Het Nederlandse zorgstelsel is inmiddels 13 jaar oud. In 2006 schafte Kabinet-Balkenende II het ziekenfonds af en dat maakte plaats voor het huidige zorgstelsel. Dit stelsel ontving in eerste instantie veel kritiek, op zowel zorgverzekeraars als op ziekenhuizen en de minister.

De macht van de zorgverzekeraars is groot, van de zogenaamde marktwerking is de patiënt de dupe. Het ziekenfonds was ook niet alles, maar tien keer beter dan nu. Veel oudere mensen en mensen met een uitkering gaan niet meer naar de dokter of ziekenhuis, omdat ze het niet kunnen betalen. De premie is te hoog en je eigen bijdrage nog hoger. Ons inkomen gaat niet omhoog maar het eigen risico en de premie wel. Vooral senioren zouden zorg op maat moeten kunnen kiezen. 

Vroeger mocht een ziekenfonds geen winst maken en besliste een arts welke medicijnen je nodig had, en ook kreeg. Het huidige zorgstelsel zoals het nu is zal aangepast moeten worden: zorgpremie naar inkomen, het eigen risico afschaffen.

De zorg is veel te bureaucratisch. En aan de marketing van zorgverzekeraars en het jaarlijkse overstapcircus worden miljarden verspild. De kwaliteit gaat omlaag, de kosten omhoog. Dat moet anders: zet één Nationaal ZorgFonds op. Zonder onnodige bureaucratie en geldverslindende concurrentie.

https://www.cbs.nl/nl-nl/longread/statistische-trends/2022/hoe-betalen-wij-voor-de-zorg-?onepage=true

https://npokennis.nl/longread/7488/wie-profiteert-er-van-marktwerking-in-de-zorg

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5336194/zorgpremie-nederland-belgie-goedkoper-verschillen-zorgverzekering

Terug naar het ziekenfonds, een goed idee!

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.