Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Waar is mijn gelijkvloerse woning met tuin?
Categories: Zonder rubriek

Falend woonbeleid

Het is een verhaal zo oud als de weg naar Rome: “Ouderen houden woningen bezet en staan de doorstroming op de woningmarkt in de weg.” Ouderen zijn niet het probleem, maar de overheid en haar falende woningbouwbeleid wel.

Ouderen willen misschien wel helemaal hun huis niet uit. Er zit een dwanggedachte van de overheid achter. Is je huis eindelijk afbetaald, moet je verhuizen naar een appartementje voor een huurprijs waar al je gespaarde centjes in no time doorheen gaan. Maar nergens een woonwensenonderzoek. Waar is mijn gelijkvloerse woning met tuin?

Was dat maar voor iedereen weggelegd. In de stad wonen en toch in het groen. Met ruimte, licht en alles gelijkvloers. Het is de droom van veel senioren. Aan de andere kant van het spectrum schemert het schrikbeeld van menig ouder wordende mens: de benauwde zit slaapkamer met kitchenette in het verzorgingshuis zoals we die kennen van onze ouders of grootouders. “Dat nooit”, denkt de beginnende senior verbeten wanneer hij zich een voorstelling maakt van de toekomst.

Kleiner wonen, dat kan als de kinderen het huis uit zijn. Maar dan toch het liefst in een levendige omgeving, niet té krap, met een redelijke buitenruimte en zonder het instituut sfeertje dat de bejaardenhuizen van vroeger, en ook veel verzorgingshuizen van nu aankleeft. Dus blijven ze liever waar ze zijn: in het inmiddels iets te grote huis waar hun kinderen opgroeiden, met de tuin op zijn mooist en met leefruimte voor de hond en de kat.

Koop op of bouw een bungalowpark dat alleen voor ouderen is. Maak er een gemeenschapsruimte met supermarkt, huisarts, verpleegkundige. Wonderlijk dat er zo weinig voor senioren wordt gebouwd. De overheid slaapt, maar ook projectontwikkelaars. Dan kiest de potentieel grote groep senioren die op zoek is naar een ander huis liever voor de beste oplossing: blijven zitten waar je zit.

Ook ouderen willen een tuintje

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.