Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Almelo op de vingers getikt

 gele kaart

 

Partij Vrij Almelo op 01-11-2011

Volgens Harry de Olde van de Partij Vrij Almelo (PVA) neemt de Provincie Overijssel Almelo momenteel streng onder de loep. Naar verluidt ziet het er volgens de provincie ‘zeer slecht uit voor Almelo’. Dit kan niets anders betekenen dat de stad zich daadwerkelijk aan de vooravond van de Artikel 12-status bevindt. Er is niets wat dat nog kan tegenhouden. De Olde heeft hierover contact gehad met het provinciebestuur en de gesprekken waren voor De Olde voldoende aanleiding om niet akkoord te gaan met de begroting zoals die nu voorligt. In een brief aan het college schrijft De Olde het volgende:

De Partij Vrij Almelo zal tegen de begroting zoals die er nu ligt stemmen omdat wij niet mede verantwoordelijk willen zijn voor een a.s. artikel 12 status. Almelo heeft een begroting van 284 miljoen hetgeen neerkomt bij 72.673 inwoners op 3907 euro per inwoner, per jaar. Dit is fors vergeleken met andere gemeenten zoals Urk, Nieuwegein en Bunschoten die slechts 1970 euro, 2600 euro en respectievelijk 2300 euro per jaar per inwoner uitgeven in 2012.

 Het college wil het Bestuurlijk Partnerschap via een strategische samenwerking met de Provincie Overijssel aanhalen. Volgens de Partij Vrij Almelo zijn dit loze woorden. Dit klemt des te meer vanwege de enorme hoeveelheid ongebruikte liggende gemeenschapsgelden (1,2 miljard) bij de Provincie waar de Partij Vrij Almelo steeds op doelde en daar diverse keren vragen over heeft gesteld en die steeds weer afgedaan werden als niet belangrijk. ondanks die enorme uitgaven van de gemeente Almelo blijft men in Almelo desaltemin ontevreden met een gemiddeld (onvoldoende) rapportcijfer van 5,5 tot 5,7 over de kwaliteit van het gemeentebestuur. uit onderzoek blijkt dat Almelo zeer slecht scoort: op plaats 335 van de 418 gemeenten in Overijssel.
De Partij Vrij Almelo heeft door deze slechte berichtgeving contact gezocht met de Provincie Overijssel, als toezichthouder van de gemeente Almelo. Wij  zouden het college graag willen verzoeken om financieel mee te werken en goedkeuring te willen geven aan een zogeheten ‘second opinion’ van Ernst & Young, een landelijk streng opererend register-accountant met veel financiële ervaring op het gebied van lokale overheden. ondanks de enorme hoeveelheid uitgaven per jaar per persoon blijven de inwoners van Almelo dikke onvoldoendes geven hetgeen er op duidt dat er continu verkeerde keuzes worden gemaakt en het College kennelijk nog steeds geen ‘feeling’ heeft met de wensen van de mensen !

Harry de Olde, Partij Vrij Almelo

 

Financiële risico’s

Accountantskantoor Deloite laat een stevige waarschuwing horen voor het grondbeleid en de woningbouwplannen van de gemeente Almelo. Ook met een niet sluitende begroting van het Sportbedrijf loopt de gemeente een fors risico, aldus Deloitte.

Het tempo waarin de gemeente de komende jaren nieuwbouwprojecten wil realiseren, ligt volgens het accountantskantoor te hoog. Het gaat dan niet zozeer om het jaarlijkse gemiddelde van 190 woningen, maar meer om een “piek” van 267 nieuwe huizen in 2014. Dat noemt Deloitte “niet realistisch”. Hetzelfde geldt voor de kavelprijzen die tussen de 245 en 275 euro per vierkante meter liggen. Volgens de accountant moet de gemeente rekening houden met een verkoopprijs voor bouwgrond onder de 245 euro. Iets wat het stadsbestuur overigens ook zelf al heeft ingezien, omdat de vraag door de economische crisis is ingezakt. Ook de grondprijs voor bedrijventerreinen moet volgens de accoutant lager worden ingeschat. De gemeente zit nu nog op een bedrag tussen de 100 en 130 euro per vierkante meter, maar moet ook onder de 100 euro kunnen verkopen, met een minimum van 80 euro.

 

Bron: TCTubantia

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

8 Comments to “Almelo op de vingers getikt”

 1. Irene schreef:

  Het is een buitengewoon treurige zaak te constateren dat zelfs de eigen (!) accountant Deloitte het niet meer ziet zitten met dit College van B & W. Dit College moet m.i. zo snel mogelijk ophoepelen voordat zij de bevolking helemaal met een enorm faillissement opzadelt met alle a-sociale gevolgen van dien !

 2. Irene schreef:

  Dit was ook de reden dat het College van B & W géén second opinion voor slechts 3000 euri wilde aangaan met Ernst & Young. Sjonge, sjonge, wat een wanbestuur ! Het wordt hoog tijd dat de landelijke media hier eens mee aan de haal gaat !

 3. Irene schreef:

  Waarom komt de Commissaris van de Koningin van Overijssel niet in aktie ?

 4. Irene schreef:

  Nee de Overijssel Commissaris van de Koningin komt niet in aktie! Die zit thee te drinken met Beatrix…..

 5. Sjoerd Visser schreef:

  Alleen maar op de vingers getikt?
  Een ferme strafschop onder het stadionkussen c.q. onder dat pluche zitvlak zal waarschijnlijk iets meer effect hebben. Eerst wel een fatsoenlijke aanloop nemen en de positie inschatten. Een nieuw stadion is daar niet voor benodigd, evenmin een nieuw stadhuis. Voor de verandering moet dat géén geld kosten, de vorigen en huidigen van het bewind Sjoers zouden belangeloos hun derriére beschikbaar moeten stellen om die strafschop in ontvangst te nemen. Misschien als publieke aktiviteit tijdens de nieuwjaarsreceptie? Dat wordt geheid nog drukker als toen bij de stemming over het nieuwe Heraclesstadion.

 6. Irene schreef:

  Deloitte & Touch registeraccountants weten nu waar ze in 2014 op moeten stemmen. Op de PVA natuurlijk !

 7. Irene schreef:

  Doordrinken, want de thee wordt koud !

 8. Irene schreef:

  Wat gaat die nieuwjaarsreceptie Almelo eigenlijk kosten ?

Leave a Reply