Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Hondenspeelplaats in Almelo (ingezonden)

Ontwerp fotoHondenspeelplaats naar een Rotterdams voorbeeld

http://hondenuniversiteit.nl/hondenspeeltuin-monthy/

Aan: secretariaat Partij Vrij Almelo

Geachte heer/mevrouw,

Ik ben op zoek naar een veilige plek voor mijn husky ( 10 maanden oud) om uit te laten en omdat ik bang ben dat hij wegloopt laat ik hem dus niet los.

Uw verhaal las ik op internet terwijl ik aan het zoeken was naar een speeltuin voor honden en omdat ik zie dat het artikel van 2010 is vroeg ik mij af of er al een oplossing is voor dit probleem?

Graag hoor ik van u .

Met vriendelijke groet,

H. A. T-N
Almelo

https://www.vrijalmelo.nl/2010/08/hondenspeeltuin-2/

Goedemorgen mevrouw,

Helaas zijn er hier in Almelo nog steeds geen veilige, omheinde hondenuitlaatgebieden. Ik heb destijds een wijkwaardebon gevraagd (heb daarbij 100 handtekeningen ingeleverd) om het veld aan het Acaciaplein te laten omheinen maar dat is afgewezen door de Gemeente omdat het “te duur” zou zijn. Ongeveer 2 maanden geleden heb ik een brief naar de gemeente gestuurd met nogmaals het verzoek om het Acacia-veld te laten omheinen maar behalve een brief dat ze mijn bericht hebben ontvangen, nog niets gehoord.

Zelf ga ik met mijn honden (min of meer) regelmatig naar het kanaal, dat is op de Maardijk, richting Heracles en dan vlak voor de paaltjes (die de weg voor auto’s afsluiten) rechtsaf langs het kanaal. Voorbij het 1e voetbalveld is een 2e veld en daar laat ik mijn honden altijd achter stokken aanrennen. Dus misschien is dat ook iets voor u? Uw hond kan – als hij dat zou willen – natuurlijk wel terug naar de weg lopen maar die van mij doen dat niet.

De enige plaats die ik weet waar de honden echt niet uit kunnen, is langs het kanaal in de Schelfhorst. Op de Havezathe vanaf het winkelcentrum rechtdoor rijden dus aan het eind niet links af met de weg mee.  U kunt ook vanaf de Sluitersveldssingel het Slot oprijden en bij de grote kruising rechtsaf. Daar lopen langs het kanaal van die zwarte Schotse Hooglanderkoeien en  daar laten mensen gewoon hun hond los lopen. De koeien kunnen er niet uit dus de honden ook niet. Ik heb een Jack Russell en een Whippet maar omdat ik niet weet hoe die op de koeien zullen reageren, heb ik het nog niet gewaagd om ze daar los te laten. De koeien zijn dus wel aan honden gewend en raken daar niet van in paniek. Heb tenminste nog nooit gehoord dat dat wel zo was.

Ik zal uw bericht doorsturen naar raadslid Harry de Olde van de Partij Vrij Almelo want hij is één van de weinige raadsleden in de gemeenteraad met een hart voor dieren.

Met vriendelijke groet,

Margaretha den Oude – Kreffer
secretaris PVA.

REACTIE:

In de gemeente Almelo bevinden zich veel dieren. Bewoners houden honden, katten en veel andere dieren ter gezelschap. Dieren horen bij de samenleving.

De mens heeft verplichtingen tegenover al deze dieren. We hebben volgens de Gezondheids en Welzijn Wet voor Dieren (GWWD) een zorgplicht, omdat dieren veelal afhankelijk zijn van de mens. Maar dieren hebben ook een eigenwaarde, een intrinsieke waarde die onafhankelijk is van hun nut voor de mens.

Dierenwelzijn is de geestelijke en lichamelijke gezondheid van een dier. Het betekent dat een dier zich goed moet voelen in zijn omgeving.

De laatste jaren staat het welzijn van de dieren in steeds grotere belangstelling van de landelijke en lokale politiek. De landelijke nota dierenwelzijn is begin 2008 vastgesteld. Op dit moment zijn er ongeveer 20 gemeenten in ons land die dierenwelzijn als onderdeel van het gemeentelijke beleid hebben gemaakt. In ons land zijn dit onder meer de gemeenten Heemskerk, Castricum, Purmerend en Amsterdam. Maar er zijn ook gemeenten waaronder Almelo waar een diervriendelijk beleid maar moeilijk van de grond komt.

De Partij Vrij Almelo wil een  beleid  voeren  in  een  leefbare gemeente  waar verdraagzaamheid  heerst en het aangenaam wonen is. Waar mensen van alle leeftijden en sociale klassen veilig naast  mekaar kunnen wonen en waar mensen van alle  gezindten met elkaar kunnen communiceren. Wij willen een beleid steunen waar het gemeentebestuur en alle andere actoren een luisterend oor kan bieden voor de alledaagse kleine problemen die te maken hebben met het samenleven in onze Almelose leefgemeenschap. Wij willen voor een beleid gaan waar de jeugd kan opgroeien in een veilige omgeving en waar de jongeren volop kansen krijgen om zich  te  ontplooien op sociaal, cultureel en vooral sportieve  gebieden. En vooral willen wij ons inzetten voor een beter dierenwelzijn en milieubeleid in onze gemeente Almelo.

Harry de Olde

Er zijn moeilijke en makkelijke oplossingen,

De hondenspeeltuinen hebben als doel mensen met en zonder hond tegemoet te komen bij de dagelijkse irritaties. Voor een hondenbezitter is het lastig om in een stad als Rotterdam een geschikte plaats te vinden om zijn viervoeter uit te laten. De vele groene gebieden als parkjes zijn vaak ongeschikt om je hond uit te laten. Veelal is er sprake van een drukke weg naast het gebied, handhavingregels, gebrek aan faciliteiten, etc. Mensen die geen hond bezitten ergeren zich bijvoorbeeld aan hondenpoep en loslopende honden op speelplaatsen voor kinderen.
De hondenspeeltuinen geven de mogelijkheid om honden vrij te kunnen laten rennen en spelen. In het tuinhuis zal er een watervoorziening getroffen worden zodat de honden kunnen drinken en zullen er tafels en zitplaatsen zijn voor de eigenaren. De mogelijkheden liggen nog open om de faciliteiten in het tuinhuis uit te breiden met bijvoorbeeld een koffieautomaat, of een automaat met hondenaccessoires, beloningen voor de honden en speelgoed.

“Daarnaast bevordert de hondenspeeltuin Monthy de sociale cohesie in buurten en wijken. Wat is er nou leuker om in je 3-dagelijkse wandelroute je buren te ontmoeten en een praatje te maken. De honden mogen los, dus even lekker rennen en spelen. Bevordert de gezondheid en het sociale gedrag van honden.

Stem of voeg toe aan:

3 Comments to “Hondenspeelplaats in Almelo (ingezonden)”

 1. Maja schreef:

  Prachtig zo’n hondenspeelplaats. Maar gezien de ONWIL van het gemeentebestuur om zelfs maar een 2e hands hek om een veldje te zetten, zal zo’n hondenspeelplaats wel een utopie blijven.

  De énige mogelijkheid om dit College van B&W WEG te krijgen is om tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014 ANDERS te gaan stemmen en NIET meer op de partijen die nu in het College vertegenwoordigd zijn!

  De keus is aan U, inwoners van Almelo!

 2. frank schreef:

  Hondenspeelplaats te duur? Die 2000 euro kosten is een schijntje vergeleken bij de geld verkwisting van dit college. Dan praten we niet over euro’s maar over miljoenen in bodemloze putten.

 3. Maja schreef:

  Frank, met een beetje goodwill van bouwbedrijven (oude maar nog goede hekken voor een prikkie of gratis) hoeft het niet eens 2000 euro te kosten. Als elk bouwbedrijf nou eens EEN gratis hek zou doneren kan het Acaciaveld omheind worden.

  Er zullen vast sterke mannen in Almelo zijn die de hekken op een zaterdagmiddag willen plaatsen.

  De hekken die ik bedoel (ze staab altijd rond bouwplaatsen) hebben een betonnen voet dus er hoeft niet eens gegraven te worden…

  Waar een wil is, is een weg maar ja, de wil ontbreekt TOTAAL bij dit College en hun satellieten in de gemeenteraad.

Leave a Reply