Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Publiek moet rekening houden met kwetsbare groep in het verkeer
Categories: Veiligheid

Voor een blinde of zeer slechtziende, in gezelschap van een geleidehond en voorzien van een witte blindenstok met rode ringen, blijkt deelname aan het verkeer nog steeds een hachelijke zaak. Ze krijgen in het verkeer geregeld te maken met gevaarlijke en vervelende situaties. Bijna-aanrijdingen met fietsers, auto’s die voorrang opeisen en scheldpartijen. De organisatie KNGF Geleidehonden houdt geregeld een steekproef onder haar cliënten.

Verkeersdeelnemers dienen een blind persoon met een witte stok met rode ringen voor te laten gaan. Deze wettelijke regel wordt nogal eens genegeerd. Van de tien geleidehondenbazen hebben zeven hier wekelijks of zelfs dagelijks mee te maken.

Veel mensen kennen het nut van de blindenstok niet die vooruitgestoken wordt bij het oversteken. Fietsers zijn het agressiefst. Die vinden dat ze er makkelijk even net voorlangs kunnen scheuren.

De vereniging roept het Nederlandse publiek op te stoppen voor de herkenningstok en vragen hen meer rekening te houden met blinden en slechtzienden in het verkeer.

http://www.allpets.nl/bijzondere-pets/50-kngf-geleidehonden

Wist je dat …

  • Geleidehonden heel slim zijn? Ze luisteren naar de commando’s van hun blinde baas. Behalve als … er gevaar is, bijvoorbeeld als de weg opgebroken is. Slim hè?
  • De honden als ze veertien maanden zijn naar de geleidehondenschool in Amstelveen gaan? De opleiding duurt zes tot acht maanden. Daarna zijn de honden er klaar voor een blinde baas veilig door het verkeer en over straat te leiden.
  • De honden op de geleidehondenschool met zijn tweeën in een kennel zitten? Dat is veel gezelliger.
  • Een geleidehond geen routeplanner is? De blinde baas weet de weg en geeft zijn hond commando’s. De hond helpt de baas langs obstakels zoals stoepranden en paaltjes.
  • De hond bij iedere stoeprand stopt? Dat is voor de blinde een teken om op te letten en zo struikelt hij niet bij een stoeprand.
  • Een geleidehond geen Nederlands verstaat, maar wel commando’s goed opvolgt? Hij begrijpt bijvoorbeeld niet wat ‘rechts’ is, maar hij weet wel wat hij bij dat woord moet doen.
  • Een geleidehond op straat altijd links voor zijn baas loopt?
  • Je een geleidehond op straat niet mag aaien als hij zijn tuig om heeft? De hond is er voor zijn baas en daarom mag je hem niet aanraken. Je mag hem ook geen commando’s geven.
  • De meeste geleidehonden met pensioen gaan als ze negen jaar zijn? Ze mogen dan bij hun blinde baas blijven. Lukt dat niet, dan worden ze geadopteerd.
Stem of voeg toe aan:

Leave a Reply