Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Armoede stijgt snel door hoge Inflatie
Categories: Zonder rubriek

Almelose raadsleden en raadsvolgers (op de fiets) op hun zoektocht naar armoede om met elkaar iets te doen aan de overerving van armoede in Almelo. Zo gingen zij kennismaken met concrete projecten en activiteiten. 

Uit een reeks recent verschenen onderzoeken blijkt dat ondanks het aantrekken van de economie het aantal mensen met problematische schulden nog steeds toeneemt en financiële problemen bij schuldenaren verergeren. Belangrijke bevinding is dat het overgrote merendeel van de mensen met schulden niet in beeld is. Er is dus voor gemeenten nog (steeds) veel werk te verzetten om deze onzichtbare groep op te sporen en ondersteuning te bieden.

De hoge inflatiecijfers van de afgelopen maanden zijn voor iedereen vervelend, maar voor mensen met een lager inkomen een hard gelag.

De gemeente Almelo behoort tot de vijftien armste steden van het land. In onze stad is een groeiend aantal mensen dat nauwelijks kan rondkomen en voor wie de energierekening onbetaalbaar dreigt te worden. Ook veel ouderen worden keihard geraakt door de hoge inflatie. Een op de acht komt nauwelijks rond en een kwart van de senioren past nu al de uitgaven aan. En dat zijn niet alleen ouderen met alleen AOW of een klein aanvullend pensioen.

Nog nooit eerder was de inflatie zó hoog in Nederland, zo maakt het CBS bekend. De gemiddelde prijzen voor consumentengoederen en -diensten waren in augustus 12,0 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Dat blijkt ook uit het feit dat de inflatie met 11,9% bij ons hoger is dan alle andere EU-landen. Dat komt vooral door de enorm gestegen gasprijzen.

De overheid berooft de bevolking en komt dan volgend jaar met een ‘reddingspakket’ waarbij de burger een klein deel van het afgenomen geld terug krijgt. Bij lange na niet voldoende om hen te compenseren, maar dat is ook precies de bedoeling.

De overheid gaat driftig verder met het beroven van de bevolking:

Zo wil Minister Yesilgöz van Justitie de boetes voor veelvoorkomende verkeersovertredingen volgend jaar met ongeveer 8,6 procent verhogen. Het is gebruikelijk dat bekeuringen meestijgen met de inflatie. Yesilgöz ziet geen reden om daar deze keer vanaf te zien, ook al is de geldontwaarding nu ongekend hoog.

Tel daarbij op de omvangrijke en kostbare energietransitie. En wie dat allemaal gaat betalen? U! Maar dan wel pas als Rutte is vertrokken en een volgende regering een tikkie krijgt voor deze ongeremde geldsmijterij. Uit de doorrekening van het Centraal Planbureau (pdf) blijkt dat Rutte zijn laatste feestje viert op de rekening van de toekomstige belastingbetaler.

Deze ontwikkelingen zijn echter niet weggelegd voor degenen die bezig zijn om financieel te overleven. Tegelijkertijd stijgt de energiebelasting en dat doet lage inkomens de meeste pijn. Veel geld verdwijnt richting de prijzige klimaat- en stikstofplannen waar we financieel gezien nagenoeg niets voor terugkrijgen.

In het leven van mensen gaat het immers niet alleen om economie en klimaat, maar ook om kwaliteit van leven.

Is het al tijd voor nieuwe verkiezingen?

https://www.cpb.nl/sites/default/files/omnidownload/CPB-Publicatie-Stresstest-kosten-van-levensonderhoud.pdf

Bijeenkomst Armoedepact

Armoedepact Almelo

Ontmoeting Armoedepact Almelo

Stadsbezoek Armoedepact Almelo

Partij Vrij Almelo wil speciale wethouder voor ouderen

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.