Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Energietransitie: elke verandering begint bij de burger
Categories: Zonder rubriek

Almelo Noord – Windmolens in de Twentse natuur

Nederland krijgt er de komende jaren honderden windmolens en tienduizenden voetbalvelden aan zonneparken bij. Broodnodig om de klimaatdoelen te halen. Maar de weerstand groeit, want niemand wil windturbines van 250 meter hoog in zijn achtertuin.

Windmolens en zonnevelden zullen in het Nederland van 2050 ‘het nieuwe normaal’ in het landschap zijn als ’tekenen van onze onafhankelijkheid en voorspoed’. Dat voorspelt minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken.

Ze voegde er een dringende oproep aan gemeenten en provincies aan toe om nu direct in actie te komen. Als die in conservatisme blijven steken, dan moet het Rijk positie bepalen en dan kom je terug in de situatie dat de rijksoverheid dingen moet gaan opleggen. Dat het Rijk locaties voor windmolenparken en zonnevelden gaat aanwijzen.’

Woorden die in onze ogen weinig goeds voorspellen. Almelo heeft goed geluisterd naar de duurzaamheidsplannen van de minister want onze gemeente heeft flinke ambities waar het gaat om duurzaamheid. De stad wil in Twente vooroplopen. In 2050 wil de gemeente Almelo volledig klimaatneutraal zijn. Zonder windmolens en zonnepanelen is dat niet te bereiken, meent wethouder Eugene van Mierlo (CDA). 

Volgens de wethouder zoekt de gemeente al naar flinke percelen waar in dit verband wat mee te doen is. Met het Leemslagenplasgebied en Almelo Noord lijken die gebieden gevonden te zijn. Voor de grond rondom de plas bij  de zijtak van het Twenthekanaal wil de gemeente vooral inzetten op zonneparken. In Almelo Noord, een gebied tussen de N36 en het zonnepark aan de Aadijk, zijn er plannen voor windmolens in alle soorten en maten. Onze ambities kunnen we simpelweg niet vervullen zonder windmolens aldus de overtuiging van de wethouder.

In het landelijke klimaatakkoord staat namelijk dat Nederland in 2030 53 terawatt aan wind- en zonne-energie moet opwekken. Daarvoor zijn 1.750 middelgrote windmolens en 17.500 hectare aan zonneparken nodig. Aan initiatieven voor Almelo is geen gebrek, weet de wethouder. 

De gemeenteraad heeft de energieladder door een meerderheid van de raad intussen goedgekeurt. Dat programma staat schrikbarend vol met richtlijnen en ambities voor de verduurzaming van Almelo.

Op talloze plekken komen burgers in opstand. Niet alleen hebben windmolens en zonneweides impact op het landschap. De directe leefomgeving van bewoners komt in het geding. Tot nu toe is inwoners maar bar weinig gevraagd. De totstandkoming van al die regionale energiestrategieën is meer een ambtenarenfeestje. Alleen de best georganiseerde belangen zitten aan tafel. De burger die straks tegen windmolenparken en zonnevelden aankijkt is vast niet aan bod geweest. 

En dat was nou juist wél de bedoeling. Nu worden mensen overvallen door ingrijpende plannen naast hun deur. ,,Het vertrouwen is weg, een recept voor veel weerstand.

Beantwoording schriftelijke vragen over windmolens ten noorden van Almelo

DE DUURZAAMHEIDSMAATREGELEN VAN RUTTE EN ZIJN KORNUITEN

TCTubantia 9 januari 2021

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.