Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Kwetsbare burgers niet extra laten betalen voor wassen en strijken
Categories: Sociaal, Zonder rubriek

Was- en strijkservice  gemeente Almelo

Wie hulp nodig had bij het wassen en strijken kon voorheen via de gemeente aanspraak maken op Hulp bij het Huishouden, ongeacht het eigen inkomen. Door deze hulp anders te organiseren, bespaart de gemeente 200.000 euro per jaar.

Ouderen in Almelo, die gebruikmaken van huishoudelijke hulp, moeten (als het aan het college ligt) binnenkort zelf gaan betalen voor het wassen en strijken van hun kleren. De armlastige gemeente Almelo wil daarmee jaarlijks 200.000 euro bezuinigen.

De gemeenteraad moet binnenkort besluiten of het wassen en strijken van kleding nog langer deel uitmaakt van huishoudelijke hulp in het kader van de Wmo. Deze maand staat het voorstel op de politieke agenda in Almelo.

Het college stelt voor om het wassen en strijken door mensen zelf te laten betalen. Een bedrijf haalt dan de was op en bezorgt het weer. De kleding moet gemerkt worden. Voor inwoners met een WMO-indicatie voor wassen geldt een gemeentelijke bijdrage in de kosten.

Met de afronding van de aanbestedingsprocedure is de inwonersbijdrage in concept vastgesteld op 5,45 euro per waszak. Voor inwoners zonder WMO-indicatie voor wassen gelden tarieven die marktconform zijn.

Volgens het college wordt zo werkgelegenheid gecreëerd voor inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt en wordt het bespaardoel van 200.000 euro behaald en is er een wasdienst waar alle inwoners van de gemeente Almelo gebruik van kunnen maken.

Streep door het voorstel van het college.

De Partij Vrij Almelo heeft hier zo zijn bedenkingen over en wil een streep door het voorstel van het college op de was- en strijkservice. Het is een bezuinigingsmaatregel die een kwetsbare groep enorm treft. Zal ik even een wasje voor u draaien”, zullen deze mensen straks niet meer horen. Veel ouderen zullen hier niet blij mee zijn.

Wie gaat de was sorteren, nu de thuishulp dat niet meer doet? Zullen op deze wijze op een bepaald moment geen kledingstukken zoek raken of verkeerd worden teruggeleverd? Zij zullen beroep doen op familieleden wat dan weer een aanslag zal betekenen op de mantelzorg.

We zien het al voor ons. Alles wordt op deze manier onpersoonlijk gemaakt, ook het isolement van de mensen wordt groter gemaakt. Minder fysieke hulp aan huis betekent een verdere beperking van toch al schaarse sociale contacten, dus meer eenzaamheid.. 

Beantwoording schriftelijke vragen Partij Vrij Almelo over was en strijkservice

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Comments are closed.