Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
De grootste armoede is het kabinet zelf (ingezonden)
Categories: Sociaal

 

voedselbank

Premier Mark Rutte maakt al jaren bezwaar tegen het gebruik van de term ‘armoede’ in Nederland

 

In 2013 telde Nederland maar liefst 1,25 miljoen armen. In 1990 waren er nog maar weinig Nederlanders arm. Maar met name sinds het begin van deze eeuw nam hun aantal flink toe, met een extra boost sinds het begin van de crisis in 2008. Toch verwacht men overigens niet dat de armoede weer zal afnemen. De reden daarvoor is dat steeds meer mensen een flexibel contract hebben of zzp’er zijn’.

Arm ben je in Nederland met een inkomen van netto €1.061 voor een alleenstaande en €1.990 voor een gezin met twee kinderen. Je bent pas officieel arm wanneer je een jaar op of onder die grens leeft. Wanneer je langer dan drie jaar van de genoemde bedragen moet leven, spreekt je van langdurige armoede. Daarbij gaat het om 595 duizend mensen, circa 4 procent van de totale bevolking.

Opmerkelijk is wel dat de armen niet alleen mensen met een uitkering zijn. Volgens het vooroordeel liggen armen met een uitkering de hele dag tv te kijken op de bank. Maar dat klopt dus niet. Bijna de helft, 285 duizend mensen, werkt namelijk gewoon. Vooral als zzp’er.  In totaal  leven nu 1.3 miljoen Nederlanders onder de armoede grens, een grens die toen de Euro kwam eigenlijk al onvermijdelijk was en er zullen nog veel meer armen bijkomen, uitgezogen door politieke beslissingen zullen naar verwachting zelfs werkende éénverdieners met een eigen huis tot ver onder de € 30.000.- terugvallen en hun huis moeten verkopen om het hoofd boven water te houden.

Wie zijn schouders ophaalt bij het groeiende leger armoedzaaiers, legt zich kennelijk ook neer bij een slinkende middenklasse waartoe de armen ooit behoorden. Een stabiele samenleving kan echter niet zonder een stevige middenklasse; deze brave burgers consumeren, betalen netjes hun belasting, sturen hun kinderen naar school en gaan keurig stemmen. De ruggengraat van een vrije, veilige en stabiele samenleving die de economie draaiend moeten houden leggen een voor een het moede hoofd in de schoot en sluiten hun deuren, de misdaad (opgeroepen door politici) zal hoogtij gaan vieren wat al duidelijk te zien is bij allochtone jongeren die bij opsporing verzocht te zien zijn, en wat zegt Rutte? Hij is geërgerd door de zogenaamde armoede in ons land, er is immers geen armoede.

Hoever staat deze ziende blinde van het volk af, en hoelang zal het nog duren voordat de eerste doden vallen die onder bruggen slapen of kinderen die zonder ontbijt naar school moeten? Hoelang gaat “de voedselbank” het nog redden zonder hulp van de middenstand?? Er komen immers steeds meer (volgens Rutte) rijken naar deze bank en niet om geld te vragen.

Toch is er nog een groep mensen, de elite, die tegenwoordig zonder schaamte aan het einde van de maand hun bankrekening lachend aanschouwen, en dat zijn “onze?? integere” politici.

 

M. de Jonge

 

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.