Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Hoe kijkt u naar ons erfgoed?

Het zal U vast niet verbazen dat wij over het algemeen geen liefhebbers zijn van de moderne architectuur. Wij hebben daar sinds ons aantreden in 2010 veel over geschreven.

In de jaren 60/70/80 zijn architecten en stadsplanners zichzelf belangrijk gaan vinden en denken dat het bouwen van huizen en gebouwen een kunststroming is geworden, dat ze vernieuwend moeten zijn, dat functionaliteit en uiterlijk er niet meer toe doen. En zo werd onze van oorsprong historische stad vol gebouwd met de meest lelijke gebouwen die, en dat is nog belangrijker, helemaal niet passen in hun oorspronkelijke omgeving.

Zelfs hoogbouw, van die enorme flats gemaakt door architecten die denken dat we New York zijn stonden in de planning. Niet alleen beschadigen de stadsplanners zo het uiterlijk van een stad maar ook de sociaal historische cohesie.

En terecht, denk je in eerste instantie. Al die kille jaren 60/70/80-bouw is natuurlijk gruwelijk lelijk. Het is grof, het is grijs. De muffigheid, de kilheid. Je kunt er ronddwalen en volledig onttrokken worden van de realiteit. Alles is nep en vooral: typisch vorige eeuw.

Samen met de raad en erfgoedorganisaties wordt van gedachten gewisseld over de verschillende thema’s van erfgoed. Het begint met een rondgang langs een aantal monumenten die Almelo nog rijk is. Er zal worden gediscussieerd over het benutten, beleven en beschermen van erfgoed en de erfgoedagenda als basis voor samenwerking.

Steeds meer overheden, zeer mondjesmaat, gaan inzien dat schoonheid van belang is. Een voorloper hierin was Helmond, tijdens de jaren ’70 nog aangemerkt werd als groeistad. Miljarden subsidies vloeiden uit de staatskas voor stadsvernieuwing. Over het algemeen bezien waren veel groeisteden het toppunt van lelijkheid; steden als Zoetermeer, Almere en Nieuwegein werden volgebouwd met modernistische architectuur.

Maar in Helmond kwam in de jaren ’90 de ommekeer onder leiding van wethouder Sjef Jonkers. Jonkers liet onderzoeken wat mensen nu eigenlijk willen en het resultaat was niet heel verrassend: mensen willen een stad om trots op te zijn. Dat was iets waar de centrale planners van de decennia daarvoor zich niet mee bezig hielden.

Zorgen dat mensen weer trots op hun stad kunnen zijn, dat er naar hun wensen wordt gekeken in plaats van de centrale planners die enkel kijken in termen van efficiency. Grauwe, grijze panden vervangen door karakteristieke gevels en prachtige erkers, woningen waarin geleefd mag worden en je trots op kan zijn in plaats van de DDR-flats van weleer.

Dan worden de steden niet alleen mooier, maar vooral ook leefbaarder.

Het voormalige Paleis van Justitie in Almelo (1846)

De rijksmonumentale voormalige gevangenis Huis van Bewaring (1925)

Kijken naar een van de pronkstukken van Almelo “Het Hofkeshuis, Grotestraat 62”

Zichtbaar verleden – Gemeente Almelo

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.