Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Meer hoogopgeleide zorgmedewerkers nodig in ouderenzorg

De PVV accepteert geen enkele bezuiniging op de zorg. Op hoofdlijnen wil de partij dat er 5,7 miljard euro wordt geïnvesteerd in de totale zorg. De PVV wil het eigen risico afschaffen en investeren in de ouderenzorg. In de ouderenzorg moet het geld uitgegeven worden voor meer handen aan het bed, meer hulpmiddelen en meer programma’s tegen doorliggen, ondervoeding en uitdroging. ‘We hebben meer zorgprofessionals nodig en ze moeten beter beloond worden, met name voor overwerk’, aldus de PVV.

 
Verpleegkundigen, dat zijn havo-hbo-meisjes. Ze redderen rond op kraamafdelingen met pasgeboren baby’tjes in hun armen. Of ze leggen infusen aan en verzorgen operatiewonden op de afdeling heelkunde. Als havo-hbo-jongens verpleegkundige worden, gaan ze rondscheuren op een ambulance, van het ene avontuur naar het andere. Of ze genieten van alle technische snufjes en toeters en bellen, als nachtwacht op de intensive care. In de ouderenzorg werken geen verpleegkundigen, op de directrice na, en soms een weekendhoofd van het uitzendbureau.

Daarom zijn in de ouderenzorg meer hoogopgeleide zorgmedewerkers nodig. Om dat te bereiken, zal er wel flink in geïnvesteerd moeten worden. Als je veel hoogopgeleide medewerkers hebt, kun je het verpleeghuis aan hen overlaten. Dat kan nu niet, want er zijn in de zorg veel te weinig mensen die veel te hard moeten werken. Je zult dus eerst een investering moeten doen die je een aantal jaren moet volhouden zodat er meer goed opgeleide mensen bijkomen en het huidige personeel naar een hoger niveau wordt getild. Daarna kun je geld besparen door er rigoureus managementlagen uit te snijden.”

Zoals de praktijk er nu voor staat is er in de ouderenzorg te weinig of géén opleiding, of ze zijn verzorgende, niveau 1, 2 of 3. Een verzorgende 3 heeft net zoveel scholing als vroeger een ziekenverzorgende, maar veel minder dan een verpleegkundige. Dat betekent dus dat meer personeel niet automatisch tot betere zorg leidt. Afstemming op de zorgvraag van bewoners, een goede werksfeer, samenwerking en overdracht, tevredenheid met het werk en een laag ziekteverzuim blijken zeker zo belangrijk.

‘Ik heb zo’n pijn in mijn buik!’, klaagt mevrouw P. ‘Ja, maar daar kan ik niets aan doen!” valt de onopgeleide verzorgster uit. ‘Wat naar dat u zo’n pijn heeft’, zegt de goed opgeleide verzorgster, die weet dat erkenning van het lijden, de helft van de pijn wegneemt.

Meneer Z. klaagt dat er geen suiker in zijn koffie zit. ‘Zeur toch niet, u weet dat dat de afspraak is!’ zegt de onopgeleide verzorgster autoritair. De goed opgeleide verzorgster legt het nog een keer uit, of probeert meneer Z. af te leiden met een praatje over een ander onderwerp.

‘Ik moet NU weg! Mijn moeder weet niet waar ik ben!’ schreeuwt mevrouw W. voor de dertigste keer. De onopgeleide verzorgster zet mevrouw W. de verdere dag weg in mevrouw W.’s fijne eenpersoonskamer, omdat ze er zelf niet meer tegen kan. De goed opgeleide verzorgster denkt na, en concludeert dat praten en uitleggen niet meer helpt. Ze pakt de hand van mevrouw W. en kalmeert haar met sussende woordjes. Ze vindt in zichzelf de rust om tien minuten zo te blijven zitten.

Mevrouw J. is alwéér midden in de nacht gaan rommelen en uit bed gevallen. ‘Denk je nu echt dat ik je op ga rapen?’ vraagt de onopgeleide verzorgster. (Dit voorbeeld komt uit een Netwerk-uitzending). De goed opgeleide verzorgster denkt na. Ze heeft een zere rug, dus ze belt haar collega om samen mevrouw J. in bed te helpen. Ze regelt dat er overdag meer met mevrouw J. wordt gewandeld en er een matras naast het bed wordt gelegd.

Wij hopen dat het verpleegkundigen-geld die de PVV wil gebruiken voor méér handen aan het bed, de mensen met weinig of geen opleiding zo nodig bij te scholen tot verpleegkundige. Laat ze een dag per week naar school gaan, laat ze reflecteren, reflecteren en nog eens reflecteren. Hun werkplezier zal alleen maar toenemen. Onze ouderen zullen dan niet meer worden afgeblaft, maar gesteund en getroost worden door een goed opgeleide verpleegkundige.

 

Gezocht: Nederlandse verpleegsters (m/v) voor 5.000 euro netto

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.