Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
In de zorg moet de patiënt centraal staan

Cliënten van zorginstellingen, zoals licht verstandelijke beperkten, zijn zelf verantwoordelijk voor de uitgaven van hun pgb-budget, terwijl ze eigenlijk niet in staat zijn om dit budget zelf te beheren. Ook als een bewindvoerder de administratie op zich neemt, blijft de cliënt verantwoordelijk. Uit onderzoek blijkt dat bewindvoerders bovendien te weinig controle op het budget en de kwaliteit van de zorg uitvoeren.

‘De licht verstandelijk beperkte mensen zijn zeer beïnvloedbaar en kunnen de dupe worden van familieleden en zorgverleners die misbruik maken van het persoonsgebonden budget.’ ‘Eigenlijk zou deze groep niet gedwongen moeten worden te kiezen voor een pgb. Maar doordat het aanbod via zorg in natura veel te beperkt is, zijn ze vaak aangewezen op het pgb dat wel de mogelijkheid biedt om de juiste zorg te krijgen.

Bij zorg in natura sluiten gemeenten contracten af met zorgverleners. Een cliënt is dan afhankelijk van wie een contract heeft met zijn gemeente. Die kunnen dan de zorg aan kwetsbare cliënten minimaal aanbieden, om vervolgens maximaal te cashen. En dan zijn er nog de ronduit criminele netwerken die hele instellingen bestieren, en voor elke cliënt een persoonsgebonden budget (pgb) incasseren, om dat vervolgens niet in de zorg, maar in de eigen zak te steken.

http://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2143885/Geef-geen-pgb-meer-aan-kwetsbare-clienten

Kwetsbare cliënten die hun eigen pgb niet kunnen beheren zouden geen pgb meer moeten krijgen. Dat vindt wethouder Bert Frings van de gemeente Nijmegen. ‘Cliënten met een licht verstandelijke beperking of een psychische beperking zijn een hele kwetsbare doelgroep. Die moet je wat mij betreft niet met een pgb opzadelen.’
Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.