Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Burgers krijgen het nieuwe jaar (in Almelo) meer verantwoordelijkheid………

Meer verantwoordelijk- en zelfredzaamheid voor de burger

Veruit de meeste gemeenten in Nederland leggen de komende jaren veel meer verantwoordelijkheid bij hun burgers. Ze kijken niet alleen naar wat zij hun inwoners kunnen aanbieden, maar vooral wat die burger zelf wil doen.

”Dat moet je niet negatief zien. Mensen willen in deze moderne samenleving zaken veel meer zelf opknappen dan vroeger”, aldus een Almelose ambtenaar. Als voorbeeld geeft hij een vuil plantsoen waar burgers bij de gemeente over klagen. ”In plaats dat de gemeente dat opruimt, zou je mensen geld kunnen geven. Daarmee kunnen ze bijvoorbeeld bezems aanschaffen om de buurt samen schoon te houden of in het kader van de veelbesproken klimaatverandering de burgers verplichten op eigen terrein het hemelwater op te vangen. Doe je dat niet, dan is een tuintegeltaks volgens de ambtenaar de oplossing. Waar een bezem al niet goed voor is.

Een ander voordeel is volgens dezelfde ambtenaar dat wanneer 80 procent van de burgers zelfredzaam is, gemeenten meer tijd en geld kunnen besteden aan de 20 procent van de Almeloërs die echt hulp nodig hebben. Dus het begin is er. Meer verantwoordelijk- en zelfredzaamheid voor de burger, dat is toch niet mis vind ik.

Kijk en als de mensen nu allemaal van het teruggekregen belastinggeld (!) een bezem hebben gekocht dan is het toch nog maar een kleine stap naar een wetswijziging waarmee die burgers het recht krijgen om met die bezemsteel criminelen af te tuigen en zo ! Criminelen de buurt uitslaan is toch ook een vorm van schoonmaken…………..?

Ja, éérst het stoepje vegen natuurlijk want je moet natuurlijk wel met je zwaar bevochten verantwoordelijkheden weten om te gaan.

Of is dit nu weer een voorbeeld van hoe de overheid haar eigen straatje probeert schoon te vegen……………?

Het één en ander is weer wollig verpakt. Het is de zoveelste ordinaire bezuiniging aan het worden. En mensen moeten weer meer verantwoordelijkheid tonen ten aanzien van hun positie, omdat de overheid niet alle problemen kan oplossen, zegt men. In het problemen veroorzaken is men echter een kei. Typische VVD jargon, waarbij men nog denkt dat armoede een keuze is. Want wat gaat dit nu concreet opleveren aan bezuinigingen en maatregelen? Niemand weet aan de hand van dit artikel wat het resultaat van deze maatregelen zullen zijn.

Maar het zijn ook domweg feiten dat men bij het aanhoren van een aangekondigde maatregel er geen enkel zicht zal zijn of de verschillende gemeenten, die de bezuinigingen gaan voelen, dat als een mandaat opvatten om rigoureus te snijden en lasten naar burgers gaan verleggen. Er is altijd wel iets te vinden, denk bijvoorbeeld aan de Almelose toeristenbelasting ons toonbeeld van gastvrijheid dat vooral gezinnen met lagere inkomens treft. Met een beetje creativiteit komt men in gemeenteland een eind. Snijden in eigen hobby’s zie je zo snel niet gebeuren.

Wij wensen u allemaal een fantastisch en vooral gezond 2018.

Harry de Olde

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.