Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Gebrek aan hbo’ers in ouderenzorg is een probleem

We hebben meer zorgprofessionals nodig 

Verpleegkundigen, dat zijn havo-hbo-meisjes. Ze redderen rond op kraamafdelingen met pasgeboren baby’tjes in hun armen. Of ze leggen infusen aan en verzorgen operatiewonden op de afdeling heelkunde. Als havo-hbo-jongens verpleegkundige worden, gaan ze rondscheuren op een ambulance, van het ene avontuur naar het andere. Of ze genieten van alle technische snufjes en toeters en bellen, als nachtwacht op de intensive care. In de ouderenzorg werken geen verpleegkundigen, op de directrice na, en soms een weekendhoofd van het uitzendbureau.

Daarom zijn in de ouderenzorg meer hoogopgeleide zorgmedewerkers nodig. Om dat te bereiken, zal er wel flink in geïnvesteerd moeten worden. Als je veel hoogopgeleide medewerkers hebt, kun je het verpleeghuis aan hen overlaten. Dat kan nu niet, want er zijn in de zorg veel te weinig mensen die veel te hard moeten werken. Je zult dus eerst een investering moeten doen die je een aantal jaren moet volhouden zodat er meer goed opgeleide mensen bijkomen en het huidige personeel naar een hoger niveau wordt getild. Daarna kun je geld besparen door er rigoureus managementlagen uit te snijden.”

Zoals de praktijk er nu voor staat is er in de ouderenzorg te weinig of géén opleiding, of ze zijn verzorgende, niveau 1, 2 of 3. Een verzorgende 3 heeft net zoveel scholing als vroeger een ziekenverzorgende, maar veel minder dan een verpleegkundige. Dat betekent dus dat meer personeel niet automatisch tot betere zorg leidt. Afstemming op de zorgvraag van bewoners, een goede werksfeer, samenwerking en overdracht, tevredenheid met het werk en een laag ziekteverzuim blijken zeker zo belangrijk.

‘Ik heb zo’n pijn in mijn buik!’, klaagt mevrouw P. ‘Ja, maar daar kan ik niets aan doen!” valt de onopgeleide verzorgster uit. ‘Wat naar dat u zo’n pijn heeft’, zegt de goed opgeleide verzorgster, die weet dat erkenning van het lijden, de helft van de pijn wegneemt.

Meneer Z. klaagt dat er geen suiker in zijn koffie zit. ‘Zeur toch niet, u weet dat dat de afspraak is!’ zegt de onopgeleide verzorgster autoritair. De goed opgeleide verzorgster legt het nog een keer uit, of probeert meneer Z. af te leiden met een praatje over een ander onderwerp.

Dat gebrek aan hbo’ers is een probleem, omdat de zorg in verpleeghuizen ingewikkelder is geworden. Elke nieuwe cliënt heeft complexere zorg nodig dan zijn voorganger. Dat komt doordat ouderen langer thuis blijven wonen. Verpleeghuizen hebben nu de zorg voor ouderen met zware dementie, of een combinatie van lichamelijke en psychische problemen.

Dat vraagt andere scholing, ook in Almelo. Nu komt het voor dat een oudere thuiszorg krijgt van een hbo-opgeleide wijkverpleegkundige. Als diegene naar een verpleeghuis gaat omdat de zorg complexer is geworden, staan er vooral verzorgenden aan het bed, met een mbo-opleiding van 25 jaar geleden. Hoe bevlogen ook, het hart op de goede plaats is niet meer voldoende.”

Wij hopen  voor méér handen aan het bed, de mensen met weinig of geen opleiding zo nodig bij te scholen tot verpleegkundige. Laat ze een dag per week naar school gaan, laat ze reflecteren, reflecteren en nog eens reflecteren. Hun werkplezier zal alleen maar toenemen. Onze ouderen zullen dan niet meer worden afgeblaft, maar gesteund en getroost worden door een goed opgeleide verpleegkundige.

Er is een mismatch op de arbeidsmarkt. Er zijn niet vervulde vacatures, vooral veel werkzoekenden in deze regio hebben niet de goede opleiding voor die banen.

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.