Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
‘Controle op beschermd wonen schiet tekort’

 

 

Onze fractie krijgt nog steeds signalen binnen over misstanden bij zorgaanbieders. Een signaal op zich hoeft niet te betekenen dat er sprake is van fraude. Maar het is wel raadzaam om dit nader te onderzoeken, zeker als er meerdere signalen tegelijk voorkomen. Bij zorg in natura sluiten gemeenten contracten af met zorgverleners. Een cliënt is dan afhankelijk van wie een contract heeft met zijn gemeente.

De Partij Vrij Almelo (PVA) vindt dat er een transparant controlesysteem moet komen en dat er een onafhankelijk iemand de PGB moet beheren. Het is dan ook uit den boze dat de zorgverlener deze beheert. ‘De licht verstandelijk beperkte mensen zijn zeer beïnvloedbaar en kunnen de dupe worden van zorgverleners die misbruik maken van het persoonsgebonden budget.’

De gemeente Almelo moet individuele zorgklachten serieus gaan onderzoeken want er is veel mis in de GGZ. De gemeente heeft (nog steeds) de zorg niet goed in beeld. De Wmo 2015 bepaalt dat gemeenten onafhankelijke cliëntondersteuning moeten bieden door met de cliënt(en) in gesprek te gaan.

Omdat de gemeente Almelo dat (tot nu toe) steeds blijft weigeren vindt er geen strikte controle plaats, periodiek en onverwacht, om te zien of instellingen binnen het GGZ, begeleid/beschermd wonen etc. wel de juiste vorm van zorg bieden en of er verder geen misstanden plaats vinden. De controles op de kwaliteit van zorg schiet al jaren tekort. Met de overgang van de zorg in 2015 van het Rijk naar de gemeenten is dus weinig veranderd met de controle op de zorg.’

Bij inspecties wordt er te vaak naar protocollen gekeken. ‘De papieren kunnen in orde zijn, maar de feitelijk ontvangen kwaliteit van zorg kan heel anders zijn. We zien dat het in de GGZ-zorg steeds vaker mis gaat. Als cliënten agressief worden of suïcidaal zijn dan krijgen ze niet altijd de zorg die ze nodig hebben.

Er is dus (totaal) geen zicht op hoe deze instellingen het doen. Er verschijnen steeds meer verhalen in de media van situaties waar het mis gaat. Feit blijft, dat dit soort probleemgevallen pas na melding door slachtoffers en/of familie of vrienden bekend worden, en ook dan is het nog maar de vraag in hoeverre bijvoorbeeld de IGZ deze problematiek als incident of symptomatisch beschouwd.

Partij Vrij Almelo (PVA)

 

Wat is Beschermd wonen?

Een voorziening voor Beschermd wonen biedt een veilige en beschermde woonomgeving en begeleidt de bewoners in hun zelfredzaamheid, zodat zij mee kunnen blijven doen in de samenleving of op termijn weer zelfstandig kunnen wonen.

Voor wie is Beschermd wonen?

Beschermd wonen op grond van de Wet maatschappelijk ontwikkeling (Wmo) is voor volwassen mensen met psychische of psychosociale problemen, die tijdelijk niet zelfstandig kunnen wonen, ook niet met hulp van bijvoorbeeld een mantelzorger of met begeleiding van een hulpverlener.

Is de gemeente verantwoordelijk voor alle vormen van Beschermd wonen?

De gemeente is sinds 1 januari 2015 verantwoordelijk voor een deel van Beschermd wonen voor mensen met psychische of psycho-sociale problemen. Het gaat hier om Beschermd wonen met het zorgzwaartepakket GGZ-C dat gericht is op begeleiding.
Beschermd wonen voor volwassenen valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply