Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Hoort hét symbool van de Nederlandse democratie niet thuis in de raadzaal?

 

 

Op zeven stemmen na, stemde de voltallige Almelose gemeenteraad op dinsdagavond 5 juni tegen een motie van de PVV om de Nederlandse vlag een plek te geven in de gemeentelijke vergaderzaal. Maar hoort de driekleur net als in de Tweede Kamer ook niet thuis in de raadzaal van de gemeente? Hier en daar staat of hangt de vlag er al, of er is discussie over. Een grote meerderheid van het VNG Magazine Panel (Vereniging Nederlandse Gemeenten) wil de vlag ook wel in de Raadzaal. Het tonen van een vlag heeft immers symbolische waarde. Het geeft een gevoel van solidariteit en een gevoel van eenheid. Ik vind het belangrijk om de waarden die we hier hebben, op de een of andere manier te laten zien. Niettemin draaide de discussie over de Nederlandse driekleur in de Almelose raad uit in een uiterst langdradig debat.

Ik besef dat het plaatsen van de Nederlandse vlag verschillende associaties kan oproepen en door sommigen in de raad wordt gezien als een teken van opkomend Nationalisme. Voor mij is de  Nederlandse vlag een teken van onze Nederlandse identiteit. Het plaatsen van onze vlag in de raadzaal zou dan ook geen probleem moeten opleveren. Maar de meerderheid van de raad dacht daar kennelijk anders over. Al die Almeloërs die op koningsdag hun vlag buiten hangen horen er dus niet meer bij, naar hen wordt niet geluisterd. Een merkwaardige handelswijze, die hun voortdurende roep om eenheid uiterst hypocriet doet overkomen. Hebben we het niet steeds over bruggen bouwen, kloven dichten en mensen verbinden?

Een vlag vindt ik prima: ‘We hebben de koning ook in de raadzaal staan en een beetje kleur er naast kan geen kwaad.

Harry de Olde

 

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply