Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Schriftelijke vragen aan het college van B&W. Betreft: Bodemverontreiniging Grotestraat 97b

 

 

Almelo 12 september 2018

 

Schriftelijke vragen Partij Vrij Almelo aan het college van B&W Almelo
Betreft:  Bodemverontreiniging Grotestraat 97b
Geacht college,

Op de locatie Grotestraat 97b en omgeving is sprake van een bodemverontreiniging. Tot 2013 was textielreiniging Citycleaning Aveskamp BV (Citycleaning), als huurder, op de locatie Grotestraat 97b gevestigd. Vanwege deze (textiel gerelateerde) bodemverontreiniging had Citycleaning een overeenkomst gesloten met stichting Bosatex. Stichting Bosatex zou de zorgen, plichten en de aanpak van de bodemverontreiniging overnemen van Citycleaning.

 

in verband hiermee hebben wij de volgende vragen:

 

Vraag 1.

De gemeente Almelo is van plan de bodemsanering zelf te gaan uitvoeren. Welk erkent BRL SIKB 7000 bedrijf gaat de bodemverontreiniging voor haar rekening nemen?

Vraag 2.

Heeft de gemeente de risico’s, aansprakelijkheid en kosten die de bodemverontreiniging met zich meebrengt goed beoordeeld? In welke mate kan de gemeente Almelo financiële tegenvallers bij sanering Grotestraat 97b opvangen?

Vraag 3.

Er is een voorziening in de begroting opgenomen voor uitvoering Gebiedsgericht Grondwaterbeleid. Kunt u ons vertellen hoeveel geld er in dit potje zit en kunnen we hier een overzicht van krijgen?

Vraag 4.

Na de actieve maatregelen van bodemverontreiniging kan de gemeente Almelo in een periode van 5 jaar nog monitoring doen, waarin grondwater op kwaliteit wordt beoordeeld. Is de gemeente van plan om aan deze kwaliteitseisen te gaan voldoen?

Vraag 5.

Er zijn meerdere verontreinigende stoffen aangetroffen waaronder (vinylchloride; VC) gevormd. Vinylchloride is zeer vluchtig en al bij een lage blootstelling schadelijk voor de gezondheid. De bodemverontreiniging is vanuit een chemische wasserij, via een lek in het riool, in het grondwater terechtgekomen. Heeft de gemeente Almelo hier rekening mee gehouden en zijn de omwonende bewoners en het bedrijf die het riool gaat vervangen hiervan op de hoogte?

Vraag 6.

Bent u het met ons eens dat er onmiddellijk actie moet worden ondernomen, en vervuilde terreinen op zo kort mogelijke termijn moeten worden afgegraven? Zijn er in Almelo nog meer locaties waar het risico bestaat dat chemische stoffen in het milieu terecht komen?

 

Namens de PVA fractie,

Harry de Olde

Hans van der Burg (wet-en regelgeving)

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply