Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Schriftelijke vragen inzake melding en handhaving bij dierenmishandeling en -verwaarlozing

 

 

Almelo 2 september 2018

Schriftelijke vragen inzake melding en handhaving bij dierenmishandeling en -verwaarlozing

 

Geacht college,

Steeds meer mensen worden zich bewust van het feit dat er slecht met dieren wordt omgegaan. Veel mensen hebben ook zelf een huisdier of houden gewoon van dieren. Mensen willen dat politiek vertaald zien en terecht! Ook dieren hebben rechten. Sinds het oprichten van onze partij is dierenwelzijn een speerpunt geweest en dat zal altijd zo blijven. Helaas blijft dit thema actueel. 

De Partij Vrij Almelo vindt dat de bestrijding van dierenmishandeling en- verwaarlozing te weinig prioriteit krijgt. De pakkans is bijzonder klein en de straffen zijn veel te laag. De dierenbeulen kunnen jaren hun gang gaan met het mishandelen en het verwaarlozen van dieren voordat er wordt ingegrepen.

De Partij Vrij Almelo wil dat er meer prioriteit wordt gegeven aan het opsporen, vervolgen en het bestraffen van dierenmishandeling, temeer omdat er een nauwe relatie bestaat tussen huiselijk geweld en de mishandeling van dieren.

 

Inleiding vragen:

Het zien of vermoeden van dierenmishandeling en –verwaarlozing kan gemeld worden via meldnummer 144.

Naar aanleiding van een aantal klachten die de fractie van de Partij Vrij Almelo kreeg, hebben wij een melding gemaakt via het meldnummer 144. Na het indienen van de melding volgde een bevestiging dat de klachten worden onderzocht en dat terugkoppeling zal plaatsvinden.

De terugkoppeling vond helaas niet plaats.

 

Gezien het vorenstaande stelt de Partij Vrij Almelo de volgende schriftelijke vragen:

Vraag 1.

Is er een systeem waarbij dierenwelzijnsorganisaties via 144 worden betrokken bij meldingen over dierenmishandeling en verwaarlozing?

Vraag 2.

Hoe staat het ervoor met het opleiden en het inzetten van (Almelose) opsporingsambtenaren die zijn gespecialiseerd in dierenwelzijn?

Vraag 3.

Is het college met de Partij Vrij Almelo eens dat het melden en handhaven van dierenwelzijn te wensen overlaat en dat er een daadkrachtig systeem dient te komen waarin snelle opsporing en handhaving centraal staan?

Vraag 4.

Hoe is de situatie van dierenleed en dierenmishandeling in Almelo?

Vraag 5.

Hoe vaak wordt er dierenleed en dierenmishandeling geregistreerd door Almelose diereninstellingen zoals de dierenbescherming, dierenambulance, dierenartsen en door gemeentelijke instellingen zoals BOA’s?

Vraag 6.

Om wat voor soorten dierenleed en dierenmishandeling gaat het? (Graag een overzicht per categorie en aantal keren dat het voorkomt.)

Vraag 7.

Welke dieren worden in Almelo mishandeld?

Vraag 8.

Hoeveel en welke huisdieren, landbouwdieren en vrij levende dieren zijn in de periode 2016/2017 mishandeld en/of gedumpt? (Hierbij graag de aantallen aangeven per jaar.)

 

Graag zouden wij deze vragen beantwoord willen zien,

 

Harry de Olde

Hans van der Burg

 

wetten.nl – Regeling – Richtlijn voor strafvordering dierenmishandeling

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply